Simptomi stresa so mnogim (pre)dobro poznani

Po nekaterih podatkih naj bi bilo skoraj tri četrtine odraslih izpostavljenih stresu.* To pomeni, da stres predstavlja enega od večjih izzivov, s katerimi se sodoben človek sooča. Stres se odraža na različnih nivojih življenja posameznika. Raziskave so pokazale, da je določena količina stresa v življenju posameznika pozitivna, saj vpliva na večjo motivacijo in osebno učinkovitost. Ko količina stresa preseže kritično mejo (ki je zelo verjetno odvisna od posameznika do posameznika), lahko govorimo o stresu, ki je škodljiv. Simptomi se odražajo na različne načine, pri tem je fizični nivo samo ena od oblik pojavnosti stresa. Simptomi se odražajo na fizičnem, psihičnem, duhovnem in socialnem nivoju.**

Simptomi stresa

Slika 1: Simptomi stresa po kategorijah

Simptomi stresa po nivojih

Na fizičnem nivoju se odraža v obliki raznih bolezenskih oziroma bolečinskih znakov. Takšni znaki so lahko glavobol, utrujenost, povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, povečano izločanje adrenalina, vnetje bezgavk, bolečine v trebuhu, alergije, … Dolgotrajna izpostavljenost stresnemu načinu življenja (ki niti ni nujno, da se odraža na zunaj) lahko privede do izgorelosti ali pojava kakšnih avtoimunih bolezni. Takšni bolezni je več ko 60. Najbolj pogosta so na primer rak, diabetes, bolezni ščitnice, alergije, idr.

Na psihičnem nivoju se odraža kot slaba koncentracija, povečana razdražljivost, utrujenost, depresivnostnespečnost, …

Na duhovnem nivoju se stres odraža v obliki pretirane čustvenosti, pomanjkanja življenjske energije in motivacije ter izgubljanju občutka za smisel življenja.

Na socialnem nivoju se ljudje, ki so v stresu najraje začnejo odmikati od soljudi, ker jim gre vse na živce, veliko krat pride do konfliktov in oteženih odnosov (stres namreč zelo pogosto sproži negativna čustva kot so jeza, maščevalnost, zamerljivost, ipd.).

Zakaj nastane stres?

Človek se odziva na zunanje situacije glede na programe, ki jih ima v sebi. Temu bi lahko rekli drobni programčki, ki jih imamo v sebi. Ti programčki so lahko nastali na različne načine. Z določenimi smo se rodili (genetika). Določene smo pridobili v otroštvu (okolje). Določene smo prevzeli od okolice v odrasli dobi (družabne mreže). Določene informacije dobimo tudi s hrano, … Ko torej pridemo v določeno situacijo, se avtomatsko odzovemo glede na programček, ki ga konkretna situacija v nas sproži. To je podobno kot pri računalniku, kjer s pritiskom na določeno tipko ali klikom na določeno ikono zaženemo program ali aplikacijo, ki opravi neko opravilo.

Avtopilot

Nekoč sem nekje prebral, da človek večino svojega časa deluje na avtopilotu… Zanimivo je na primer dejstvo, da osebi A gre določena oseba na živce, osebi B pa je ta ista oseba lahko najboljši prijatelj. Očitno imata osebi A in B v sebi različne programčke in dojemata dotično osebo popolnoma drugače. Do stresa pride zato, ker situacije ali okoliščine, v katerih se znajdemo, sprožijo v nas takšne programčke, ki povzročijo, da se naše telo zakrči.

Največkrat so ljudje izpostavljeni stresu na delovnem mestu.

V službi v sodobnem času ljudje tudi preživijo največ časa. V službi je veliko situacij, ki sprožajo različne programčke, ki povzročajo zakrčenost. Takšni programčki so lahko strah pred nadrejenimi, strah pred neuspehom, bojazen pred javnim nastopanjem, … Več o stresu na delovnem mestu je napisano v objavi Stres na delovnem mestu.

Drugo okolje, v katerem prihaja do stresnih situacij, je družina in krog prijateljev.

V teh okoljih se ljudje velikokrat zakrčijo zaradi programčkov, ki nastanejo v medsebojnih odnosih (npr. neupoštevanje mnenja, nesprejemanje, kritiziranje, netolerantnost različnosti, občutki manjvrednosti, užaljenost, …).

Veliko pa k nastanku stresnih situacij pripomore tudi sodobni način življenja

Velik vpliv na naše življenje imajo mediji, ki v glavnem objavljajo negativne novice. Propagandna industrija nam vsiljuje določene stereotipe in nas načrtno dela nesrečne – zato, da bi kupili izdelke, ki jih propagira. Pretirana ponudba raznovrstnih aktivnosti, izmed katerih je težko izbrati prave. Hrana, ki jo uživamo je čedalje bolj revna in mrtva :-(.  Vsi zgoraj našteti dejavniki vplivajo na proženje obstoječih programčkov, hkrati pa vplivajo na nastanek novih.

Simptomi stresa – kako jih odpraviti

Če hočemo razumeti, kako se soočiti s simptomi stresa, moramo najprej razumeti človeka. Človek ni samo materialno bitje, ampak je sestavljen iz več komponent: materialne, čustvene, energijske in informacijske. Posamezne komponente so med seboj povezane in vplivajo druga na drugo.

Simptomi stresa 2

Slika 2: Komponente človeškega bitja, ki vplivajo na naše delovanje

Nemalokrat ljudje, ki so izpostavljeni stresu in se jim pojavljajo simptomi stresa, le-te rešujejo na materialnem nivoju. Popularne metode so npr. z zdravo prehrano, prehranskimi dodatki ali drugimi “magičnimi” napitki (po možnosti iz čim bolj eksotičnih držav). S tem sicer kratkoročno lahko dosežejo pozitiven učinek. Vendar se je treba zavedati, da z reševanjem simptomov stresa na materialnem nivoju ne odpravimo vzrokov. Če želimo dolgoročno odpraviti stres, je potrebno delati na višjih nivojih človeškega bitja (predvsem na očiščenju duše, v kateri se lahko nabere veliko “smeti”).

Simptomi stresa 3

Slika 3: Človeški hardware in software

Do večje lahkotnosti v življenju s čiščenjem duše

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je najbolj učinkovit način čiščenja duše in s tem dvig zavesti ter sprememba na informacijskem nivoju. To lahko dosežemo tako, da poskrbimo za redno odvajanje starih sporočil iz duše in dotok svežih sporočil v dušo. Stara sporočila odvajamo iz duše skozi reakcije. Fizične reakcije se kažejo v obliki bolezenskih znakov. Čustvene reakcije se kažejo v obliki čustvenih izbruhov. Prav tako lahko stara sporočila odvajamo iz duše s pomočjo različnih aktivnosti (kreativnost, hobiji, šport,…). Veliko starih sporočil se iz duše lahko odlije tudi na energijskem treningu, kjer udeleženci v blagodejnem energijskem polju izpostavijo svoje življenjske izzive. Po drugi strani pa lahko na energijskem treningu udeleženci vsrkajo veliko svežih sporočil, ki jih inštruktor posreduje udeležencem. Prav tako lahko veliko svežih sporočil iz vesolja vsrkamo v sproščenem stanju (npr. med naravnim sproščanjem s pomočjo pripomočka VITO).

Video na temo simptomi stresa:

Opombe

* Podatek je povzet po spletnem portalu Mental Health Foundation 

**Različne inštitucije imajo različne modele, s katerimi prikazujejo kako se odražajo simptomi stresa pri prizadetih posameznikih. Inštitut za varovanje zdravja na primer v svoji publikaciji “Ko te strese stres” prikazuje shemo, po kateri se simptomi stresa odražajo na telesu, mislih, vedenju in čustvih. 

Želiš živeti z manj stresa? Nauči se Bizinaizi tehnik, ki ti bodo pomagale do več lahkotnosti v življenju!