Glavobol lahko odpravimo s pomočjo 6 bizinaizi trikov

Ste že kdaj doživeti glavobol? Če boste odgovorili z NE, se boste zlagali… 🙂 K pisanju tega članka me je spodbudila udeleženka moje delavnice o obvladovanju stresa, ki sem jo v znanem slovenskem podjetju izvedel pred kratkim. Na delavnico je prišla z glavobolom, ki je izginil v dveh urah trajanje delavnice. In to brez kakršnih koli farmacevtskih pripomočkov… 👍 Glavobol je na spletu pogosta tema in lahko boste našli veliko različnih nasvetov v zvezi z glavobolom. V tem članku se bom osredotočil na naravne metode, ki sem jih tudi sam preizkusil in preverjeno delujejo.

1. Izogibajte se kajenju, alkoholu in kavi.

Vse te tri razvade dokazano negativno vplivajo na ožilje in s tem prekrvavljenost glave. Ob zaužitju (seveda v zmernih količinah) je nujno potrebno poleg alkohola oz. kave spiti še vodo. V zadnjem času v večini lokalov ob kavi že postrežejo tudi kozarec vode. Ko se na primer vrnete iz zabave, na kateri ste pili alkohol, pred spanjem obvezno spijte vsaj en kozarec vode.

2. Pijte dovolj vode.

Odrasli človek naj bi spil vsak 2 litra vode na dan. Glavobol velikokrat nastane zaradi dehidracije. Vodo je priporočljivo piti po požirkih skozi cel dan. Če naenkrat spijemo večjo količino vode, se bo ta hitro izločila in telo bo še vedno dehidrirano, čeprav smo spili zadostno količino vode.

3. Nosite kapo.

Glavobol lahko nastane zaradi podhladitve ali pregretja glave. Sam nosim kapo v poletnih mesecih kot zaščito pred vročino, v hladnejših mesecih pa kot zaščito pred mrazom. Kapa mi pa še posebej pride prav kot zaščita glave pred klimami (npr. poleti v avtomobilu, na letališčih, v nakupovalnih centrih,…).

4. Naučite se akupresurne masaže glave.

Za učinkovito odpravo glavobola masiramo akupresurne točke GB20 (ki jih imenujemo tudi Vrata zavedanja). Točke GB20 se nahajajo pod vznožjem lobanje na obeh straneh vratu med dvema vertikalnima vratnima mišicama. Točke zaznamo kot luknjice pod lobanjo približno 3 cm na vsako stran od središča vratu. Z masažo teh točk izboljšamo pretok energije v glavo in možgane, v telo pa se sproščajo tudi endorfini (ki so telesni naravni zaviralci bolečine). Masaža akupresurnih točk GB20 je prikazana na priloženem video posnetku.

5. Naučite se sproščanja.

Dolgotrajno sedenje za računalnikom, pretirano delo ali sedenje na sestankih nas prisili v to, da se preveč osredotočamo. Pretirani fokus pa povzroči odtekanje energije, kar lahko privede do glavobolov. Zato priporočam, da večkrat čez dan naredite či pavzo. Prav ste prebrali, napisal sem či pavzo in ne čik pavzo. 🙂 Či je kitajski izraz za življenjsko energijo. Gre za kratkotrajno sproščanje, ki ga lahko izvedemo tako, da se udobno usedemo, zapremo oči, sprostimo celotno telo in nekajkrat globoko vdihnemo in glasno izdihnemo.  Pomagamo si lahko tudi z avdio posnetkom na USB ključku (VITO), tehnik sproščanja pa se lahko naučite tudi na kakšnem od programov bizinaizi.

6. Naučite se obvladati stres.

Glavobol lahko učinkovito preprečimo tako, da odpravimo glavni vzrok za njegov nastanek. To pa je stres. Stres je naš vsakodnevni spremljevalec in dolgoročno ga lahko odpravimo tako, da se naučimo omiliti posledice stresa (to dosežemo s sproščanjem s pomočjo pripomočka VITO ali vaj za sprostitev) in odpraviti vzroke za nastanek stresa (to dosežemo tako, da se naučimo živeti bolj umirjeno, energijsko pretočno življenje, kar se učimo na programu ENERGIJSKI TRENING).

Želiš izvedeti več o obvladovanju stresa in tehnikah sproščanja. Najprej preveri ali si pod stresom.

Glavobol? Ne hvala!

Glavobol je v današnjem času zelo pogosta nevšečnost, ki jo je v takšni ali drugačni obliki doživel že vsak izmed nas. Po podatkih spletnega portala Vizita je glavobol težava, za katero občasno trpi več kot 65 milijonov ljudi v Evropi. Številka se vsako leto povečuje. Pojavlja se lahko v različnih oblikah. Nekatere od njih so relativno nedolžne in se jih da odpraviti na naravni način (tenzijski glavobol, migrena, sinusitis). Nekatere oblike glavobola pa so lahko smrtno nevarne. V takšnih primerih je nujno potrebno poiskati zdravniško pomoč (nenaden močan glavobol; glavobol in mravljinčenje; močan glavobol in rdeče-vijolične lise po telesu; glavobol, ki se začne v sencih; glavobol, ki je hujši zjutraj in se poslabša, če zakašljamo), saj so lahko znamenja hujših bolezni (krvavitve v možganih, tumorji, možganska kap,…).

Najpogostejša oblika glavobola je tenzijski glavobol

Ker je to najpogostejša oblika glavobola, se bomo nanjo osredotočili v tem članku. Po nekaterih podatkih v Sloveniji vsak trenutek tenzijski glavobol občuti 40% populacije. Gre za običajne, vsakodnevne glavobole. Glavobol tenzijskega tipa lahko občutimo kot stalno bolečino, ki prizadene obe strani glave. Lahko ga spremlja tudi skrčenje vratnih mišic in pritisk za očmi. Pojavlja se enkrat do dvakrat na mesec. Običajno traja od ene do šest ur; pri nekaterih ljudeh lahko vztraja celo več dni. Po podatkih spletnega portala Healthline so najpogostejši vzroki za tenzijski glavobol zakrčene mišice v predelu glave in vratu. Zakrčenost mišic pa nastane zaradi stresa (predvsem čustvenega). Nekateri drugi najpogostejši vzroki za tenzijski glavobol so: pitje alkohola, pitje kave, kajenje, mraz, utrujenost oči,…

glavobol 2

Kaj o glavobolu pravi TKM?

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) obstaja več vzrokov, zaradi katerih nastane ta nadloga. Pomembna je lokacija, na kateri nastane bolečina v glavi. Če se bolečina pojavi na eni ali obeh straneh glave, je to povezano z žolčnikom (ta pa je povezan s sposobnostjo odločanja, osredotočenostjo ter negativnimi čustvi kot sta na primer stres in jeza). Bolečine v predelu čela so povezane z blokadami v želodcu. Ta pa je povezan s pretiranim razmišljanjem, skrbmi in neredno ali nezdravo prehrano. Bolečine na vrhu glave so povezane z energijskimi blokadami v jetrih in ledvicah. Te pa so povezane s stresom in tesnobami, ki izvirajo iz prenatrpanega urnika življenja. Skupni imenovalec vseh vzrokov za glavobol je stres.

Video posnetek z dvema kratkima trikoma, s katerima lahko na hitro odpravite glavobol.