Vitalnost – kako jo povečati in zaživeti bolje

Kaj je vitalnost?

Vitalni ljudje so polni energije, svežine in volje do življenja. Takšni ljudje so manj podvrženi boleznim, običajno živijo dlje in njihovo življenje je bolj kvalitetno. Vitalni ljudje lažje prenašajo psihične in telesne obremenitve in so pri delu dosegajo večjo osebno produktivnost. Beseda vitalnost nas spominja na svežino, gibanje, aktivnost, povezanost z naravo, lahkotnost, dobro počutje,… Skratka, beseda ima pozitiven prizvok. Kdo si torej ne bi želel biti vitalen?

vitalnost

Zakaj izgubljamo vitalnost?

V današnjem času, ko je tempo življenja vse bolj hiter, ljudje velikokrat izgubljamo vitalnost. Posledice zmanjšane vitalnosti so: oslabljen imunski sistem, nagnjenost k pogostemu zbolevanju, brezvoljnost, stres na delovnem mestu ali doma, izgorelost, nespečnost, glavoboli, migrene, bolečine v hrbtu ali križu, pomanjkanje volje do življenja, nezanimanje za družabno življenje, depresija, zmanjšana spolna moč, živčnost,… Vsak človek se rodi z določeno zalogo življenjske energije.

Po naravnem zakonu nam ta energija z leti počasi (ali hitreje) upada. Kako hitro nam upada, pa je odvisno od našega načina življenja. Navade in situacije, ki nam jemljejo življenjsko energijo so: preobremenjenost oziroma stres na delovnem mestu ali doma, neurejeni medosebni odnosi, strahovi in bojazni, pretirana telesna ali mentalna aktivnost, rivalstvo, pretirana ambicioznost, pretirano razmišljanje (tuhtanje) ali analiziranje, pretiravanje s hrano ali pijačo, kajenje, pretirana spolna aktivnost, pomanjkanje spanja, ponočevanje, lenobnost oziroma pasivnost,… Vse opisane situacije nam črpajo življenjsko energijo in imajo skupni imenovalec v tem, da preveč »izhajamo iz sebe.« To pomeni, da se pretirano zanašamo na svoje znanje, izkušnje, sposobnosti, vrednote in poglede. Običajno je človek, ki preveč »izhaja iz sebe« tog in ozek v svojih pogledih ter zelo težko sprejema argumente drugih. Zelo pogosto (ali celo ves čas) se bori proti nekomu ali nečemu. Tak način delovanja mu/ji pobere veliko energije.

Kako lahko ohranimo (oziroma izboljšamo) vitalnost?

Vitalnost lahko ohranjamo tako, da vzdržujemo energijsko ravnotežje. Pri tem si lahko pomagamo z različnimi orodji oziroma metodami.

Či gong vadba (tudi qi gong, qigong, chi kung, chi gong ali tai chi) za vzdrževanje energijskega ravnotežja.
Či gong vaje so relativno enostavne in se jih da hitro naučiti. Sestavljene so iz enostavnih gibov povezanih z meditacijo. Pomembno je, da jih izvajamo redno vsak dan. Redna či gong vadba poveča življenjsko energijo posameznika, okrepi imunski sistem in poveča psiho-fizične sposobnosti. Skratka prinese nam lahko splošno dobro počutje. Več informacij o či gong tečajih in vadbi lahko najdete na spletni strani bizinaizi.
Energijsko sproščanje (meditacija) je namenjeno doseganju sproščenega stanja brez misli. Takšno stanje nam omogoči, da izstopimo iz vsakdanjega miselnega toka, se odmaknemo od vsakdanjih skrbi in težav. V takšnem stanju lahko lažje začutimo sebe in okolico, napolnimo se s svežo energijo, dobimo nove ideje in dobro počutje. Sproščamo se lahko s pomočjo meditativne glasbe ali brez, pomagamo pa si lahko tudi s posnetim vodenjem v sproščanje. Več informacij o zgoščenki s posnetim vodenim sproščanjem lahko najdete na povezavi.

Trening osebne rasti je namenjen spoznavanju miselnih vzorcev in življenjskih navad, ki nam jemljejo energijo. Udeleženci se lahko naučijo kako prepoznavati takšne miselne vzorce in jih učinkovito odpravljati (spuščati). Pri tem jim pomaga izkušeni energijski inštruktor s teoretično razlago, praktičnimi primeri in napotki za konkretne primere (na primer reševanje konfliktov na delovnem mestu ali doma).

*Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika pomeni vitalnost sposobnost za življenje, obstajanje oziroma življenjsko moč, voljo do udejstvovanja.

Video posnetek o tem kako spanje vpliva na vitalnost: