Bolečine v križu so več kot fizična nadloga

Tradicionalna kitajska medicina (TCM) obravnava človeka iz vidika življenjske energije (či). Človeško bitje je sestavljeno iz treh med seboj povezanih komponent: materialne, energijske in informacijske. Bolezenski znaki so posledica energijskega neravnovesja, to pa lahko nastane zaradi različnih vzrokov na različnih nivojih (npr. izpostavljenost mrazu, poškodbe, preobremenjenost, nakopičena negativna čustva,…). Čedalje bolj pa je znano, da je stres glavni vzrok za nastanek večine bolezni današnjega časa. Kronične bolečine v križu so eden od simptomov neravnovesja v energijskem sistemu ledvic. Ledvice so shramba za vitalno energijo in so energijsko povezana s kostmi, zobmi, ušesi in lasmi. Če je energijski sistem ledvic šibak, to vpliva na organe, ki so z njim povezani. To pomeni, da veliko lažje pride do poškodbe v predelu križa. Čustva, ki vplivajo na energijski sistem ledvic so: bojazljivost, brezvoljnost, negotovost, zadržanost in zapiranje vase. Vsa ta čustva pa spravljajo ljudi v stres…

Najprej se moramo zavedati, da je človeško bitje sestavljeno iz treh glavnih komponent: fizično telo, energijsko telo in informacijsko telo. Na vsakem od teh nivojev lahko naredimo določene ukrepe, ki delujejo na tem nivoju. Vsi trije nivoji se med sabo prepletajo in vplivajo drug na drugega. Če si mehansko poškodujemo hrbtenico, bo to vplivalo tudi na energijski in informacijski nivo. Za popolno zdravje in dobro počutje je pomembno, da so trije nivoji med seboj usklajeni in uglašeni.

Bolečine v križu in fizični nivo

Na fizičnem nivoju si lahko bolečine v križu lajšamo oziroma preprečujemo na več načinov:
– poskrbimo, da so ledvice in križ vedno na toplem;
– večkrat čez dan raztegnemo hrbtenico;
– priskrbimo si ortopedski stol (ali ortopedsko žogo za sedenje), ki nas bo prisilil v pokončno držo;
– med hojo in stanjem vzdržujemo čim bolj pokončno lego hrbtenice;
– izogibamo se dejavnostim oziroma športom, ki obremenjujejo hrbtenico in križ (npr. dvigovanje težkih bremen, košarka, odbojka, ciklo kros, smučanje – še posebej po grbinah,…);
– ženske bi se morale izogibati hoji v visokih petah, saj visoke pete spravijo telo v nenaravno držo, ki zelo obremenjuje križ in zapira točko vrata življenja (oziroma točko Ming-Men, ki je podrobneje opisana v naslednjem odstavku).

Iščeš načine, kako odpraviti bolečine v križu na naraven način? Najprej preveri ali si pod stresom.

Kako lahko olajšamo bolečine v križu

Vaje so razvrščene po težavnosti od najlažje do najtežje.

1. Pingvin. Pri tej vaji poskušamo narediti hrbtenico čim bolj ravno. To dosežemo tako, da potisnemo medenico naprej, odpremo prsni koš ter glavo pomaknemo navzgor in brado potegnemo navznoter. Kolena rahlo pokrčimo. Roke odmaknemo od telesa, tako da tvorijo kot cca 40 stopinj. Nato pomikamo lopatice diagonalno navzgor in skupaj. Vajo delamo nekaj minut.

Vaja pingvin za bolečine v križu

2. Žerjav. Pri tej vaji razgibavamo celotno hrbtenico, tako da postane energijsko pretočna. Z rokami se primemo za spodnji rebri. Začnemo tako, da potisnemo medenico in glavo popolnoma nazaj, nato pa pomikamo glavo naprej, tako da se sklanjamo. Ko smo sklonjeni na približno 90 stopinj, začnemo pomikati medenico naprej, tako da se hrbtenica počasi začenja zravnavati.

Vaja žerjav za bolečine v križu

3. Orel. Pri tej vaji razgibavamo in naredimo energijsko pretočen celoten ramenski obroč. Roke malo odmaknemo od telesa in z rameni vrtimo, kot bi hoteli poleteti. Hkrati z vrtenjem rok premikamo tudi medenico napren in nazaj, da se hrbtenica lepo preteguje.

Vaja orel za bolečine v križu

4. Jackson. Pri tej vaji razgibavamo in naredimo energijsko pretočno hrbtenico v predelu križa. Vaja je odlična za preprečevanje bolečin v križu in splošno povečanje vitalnosti. Z rokami se primemo za spodnje rebro in pomikamo medenico naprej in nazaj. V drugem delu vaje vrtimo medenico.

Vaja Jackson za bolečine v križu

5. Energijski počepi. Pri vaji energijski počepi se primemo za stabilno oporo (npr. ograjo) in delamo počepe. Pri tem pazimo, da je točka mingmen (vrata življenja) ves čas odprta. To dosežemo teko, da medenico tiščimo naprej.

Vaja počepi za bolečine v križu

6. Mačka. Ta vaja je namenjena izboljševanju gibljivosti in energijske pretočnosti celotne hrbtenice. Delamo jo v klečečem položaju. Z rokami smo oprti v tla, tako da je hrbtenica vodoravna. V takšnem položaju medenico pomikamo naprej in nazaj. Na ta način se hrbtenica izboči (kot pri kameli) in usloči (kot pri mački).

Vaja mačka za bolečine v križu

7. Pes. Pri tej vaji izboljšujemo gibljivost celotne hrbtenice. Poskušamo biti čim bolj mehki. Opremo se na stopala nog in dlani. Najprej dvignemo trup, tako da naše telo tvori črko A, nato iztegnemo trup in glavo pomaknemo čimbolj nazaj.

Vaja pes za bolečine v križu

Bolečine v križu lahko odpravimo na nivoju energije

V nadaljevanju opisujem nekaj pristopov, ki izboljšajo energijsko pretočnost v predelu križa in s tem pozitivno vplivajo na bolečine v križu:
– naučimo se pravilne drže telesa (glej sliko), v kateri je hrbtenica zravnana. Pri tem položaju je točka Ming-Men odprta, vrat pa čim bolj zravnan. Točka Ming-Men predstavlja zelo pomemben energijski center, nahaja pa se na hrbtenici med 2. in 3. ledvenim (lumbalnim) vretencem (nekateri to točko imenujejo vrata življenja oziroma vrata vitalnosti);

Osnovna drža
– masiramo si predel križa in ledvic ter s tem pospešimo pretok energije v tem predelu (zelo koristna je lahko vaja masiranja ledvic, ki je učinkovita tudi za preprečevanje kronične utrujenosti);

– redno prakticiranje qi gong (či gong) vaj. Te pospešujejo pretok življenjske energije či po telesu in vzpostavljajo energijsko ravnotežje. Či gong vaje so enostavne energijske vaje, ki jih lahko izvaja vsak. Klikni tukaj, če se želiš naučiti qi gong vaj za zdrav križ.

Preveri ali si pod stresom, izpolni brezplačni test stresa. 

Bolečine v križu lahko odpravimo na informacijskem nivoju

Kronične bolečine v križu, ki nastanejo zaradi nakopičenih negativnih čustev, lahko trajno odpravimo le tako, da spremenimo svoje informacijsko telo. Gre za to, da zamenjamo sporočila (programčke, informacije), ki jih imamo naložena v sebi.  Najpomembneje je, da se zavedamo, da bolečine v križu (in tudi ostale bolezenske težave) nastanejo prav zaradi teh programčkov. S spremembo življenjskega sloga lahko trajno odpravimo vzroke za bolečine v križu.

Telo nam prek bolezenskih znakov pošilja določena sporočila, ki so povezana z našimi čustvi. Različni viri povezujejo bolečine v križu s strahovi in negotovostjo – še posebej strahovi, ki so povezani s financami (pomanjkanje denarja, izguba službe, negotovost v poslu, nezaupanje v prihodnost,…). Poleg tega pa na negativna čustva in posledično bolečine v križu vplivajo tudi slabi medsebojni odnosi. Če imamo bolečine v križu, bi bilo potrebno opazovati kaj nam roji po glavi čez dan, oziroma s kakšnimi problemi se ukvarjamo. Te misli pa so posledica programčkov, ki jih imamo v sebi. Zaupam v življenje ali ne? Verjamem, da me življenje podpira tako kot moja hrbtenica? Za začetek se moramo naučiti priti v stanje brez misli. Na ta način lahko nevtraliziramo misli, ki so posledica naših programčkov in se napolnimo s svežo energijo. VITO je enostaven pripomoček za energijsko sproščanje. Prepoznavanja napačnih miselnih vzorcev in odpravo le-teh se lahko naučite na programu Antistresni trening ali med individualnim mentorskim programom eCOACHING.

Želiš izvedeti več o načinih za zmanjšanje bolečin v križu? Prijavi se na brezplačen posvet.

Bolečine v križu so bolezen sodobnega časa

Bolečine v križu se po  podatkih spletnega portala ezdravje občasno pojavljajo kar pri četrtini ljudi, starih od 30 do 50 let, njihovo pojavljanje pa s starostjo še narašča. Medicina za njihov nastanek navaja različne vzroke: nateg mišic ali vezi, obremenitve (zaradi prevelike telesne teže ali poškodb pri delu oziroma športu), revmatska obolenja,… Zanimivo je dejstvo, da omenjeni spletni portal izhaja iz predpostavke, da bolečine v križu lahko nastanejo samo zaradi mehanskih vzrokov, kar pa še zdaleč ni res. Še bolj zanimivo je dejstvo, da portal omenja samo dva glavna potencialna načina za zdravljenje težave: obkladki ali prhanje (segrevanje oziroma ohlajanje) in jemanje analgetikov (dejstvo je, da zdravila le zmanjšujejo občutek bolečine – torej odpravljajo le posledice in ne pa tudi vzrokov). Na kratko sta v članku omenjeni še fizično gibanje in masaža…

Bolečine v križu 600x400

Video posnetki vaj za gibljivo hrbtenico (odpravljajo bolečine v križu)

Slide 1

Slide 2