Kako premagati utrujenost

Zakaj nastane utrujenost?

Utrujenost je stanje telesa in duha, ki ga čedalje bolj pogosto čutijo ljudje vseh starosti. Pojav je lahko zelo kompleksen in je lahko povezan tudi z resnimi zdravstvenimi težavami (npr. slabokrvnost, zmanjšano delovanje ščitnice,…). S sodobnimi medicinski napravami je utrujenost skoraj nemogoče diagnosticirati, zato je vzroke za nastanek utrujenosti relativno težko ugotoviti.

Splošno lahko rečemo, da utrujenost nastane zaradi pomanjkanja ali neuravnovešenosti energije v telesu. Po tradicionalni kitajski medicini je utrujenost povezana s šibkimi ledvicami. Večina literature navaja, da se ledvice energijsko izčrpajo zaradi prevelike količine stresa.

utrujenost

Kako zmanjšati oziroma preprečiti utrujenost?

Zdrav življenjski slog je najboljše zdravilo za utrujenost. To pomeni, da poskrbimo za dovolj spanja, redno zmerno telesno aktivnost, ne pretiravamo s hrano (še posebej nas utrudi težka hrana), čez dan popijemo zadostno količino vode in zmerno  pijemo alkohol (oziroma ga sploh ne pijemo). Tudi s spolnimi aktivnostmi ni dobro pretiravati. Še posebej to velja za moške. Vsak izliv semena namreč pomeni izgubo dragocene življenjske esence (Jing v tradicionalni kitajski medicini), kar energijsko šibi ledvice (ki predstavljajo skladišče za življenjsko energijo).

Zdrav življenjski slog pa ni povezan le s fizičnimi aktivnostmi. Stres je eden od glavnih vzrokov za izgubljanje življenjske energije in nastanek utrujenosti. Zato je zelo pomembno kaj se dogaja z našim umom in čustvi. Verjetno imate že izkušnjo, ko vam je kakšna stresna situacija pobrala ogromno energije. Če hočemo izboljšati nivo svoje življenjske energije in vitalnost, se moramo izogibati stresu. To pa seveda v sodobnem času ni tako enostavno, saj se s stresnimi situacijami srečujemo praktično na koraku. Ali se dovolj zavedamo, da si stres povzročamo sami? Zunanje situacije so samo dejavniki, ki nam sprožijo  stresne odzive, tako da pritisnejo na naše “energijske blokade.” Te blokade so naši pogledi, vrednote in prepričanja (lahko bi rekli tudi naš ego). S spuščanjem ega (opuščanjem naših energijskih blokad) nas bo vse manj in manj situacij spravilo v negativna čustvena stanja in stres.

Enostavna vaja za povečanje življenjske energije je masiranje ledvic. Pri tej vaji z obema rokama nežno tolčemo po ledvicah in jih na ta način stimuliramo. Roke naj bodo v zapestju čim bolj mehke, prsti naj delujejo kot metlice, ki nas nežno trepljajo po ledvicah in nadledvični žlezi. Stimulacija ledvic pomeni boljši pretok življenjske energije in s tem manjšo utrujenost.

 Več informacij: info@bizinaizi.si