Utrujenost – zakaj nastane?

Utrujenost je stanje telesa in duha, ki ga čedalje bolj pogosto čutijo ljudje vseh starosti. Pojav je lahko zelo kompleksen in je lahko povezan tudi z resnimi zdravstvenimi težavami (npr. slabokrvnost, zmanjšano delovanje ščitnice,…). S sodobnimi medicinski napravami je utrujenost skoraj nemogoče diagnosticirati, zato je vzroke za nastanek utrujenosti relativno težko ugotoviti.

Splošno lahko rečemo, da utrujenost nastane zaradi pomanjkanja ali neuravnovešenosti energije v telesu. Po tradicionalni kitajski medicini je utrujenost povezana s šibkimi ledvicami. Večina literature navaja, da se ledvice energijsko izčrpajo zaradi prevelike količine stresa.

utrujenost

Kako zmanjšati oziroma preprečiti utrujenost?

Zdrav življenjski slog je najboljše zdravilo za utrujenost. To pomeni, da poskrbimo za dovolj spanja, redno zmerno telesno aktivnost, ne pretiravamo s hrano (še posebej nas utrudi težka hrana), čez dan popijemo zadostno količino vode in zmerno  pijemo alkohol (oziroma ga sploh ne pijemo). Tudi s spolnimi aktivnostmi ni dobro pretiravati. Še posebej to velja za moške. Vsak izliv semena namreč pomeni izgubo dragocene življenjske esence (Jing v tradicionalni kitajski medicini), kar energijsko šibi ledvice (ki predstavljajo skladišče za življenjsko energijo).

Stres in utrujenost

Zdrav življenjski slog pa ni povezan le s fizičnimi aktivnostmi. Stres je eden od glavnih vzrokov za izgubljanje življenjske energije in nastanek utrujenosti. Zato je zelo pomembno kaj se dogaja z našim umom in čustvi. Verjetno imate že izkušnjo, ko vam je kakšna stresna situacija pobrala ogromno energije. Če hočemo izboljšati nivo svoje življenjske energije in vitalnost, se moramo izogibati stresu. To pa seveda v sodobnem času ni tako enostavno, saj se s stresnimi situacijami srečujemo praktično na koraku. Ali se dovolj zavedamo, da si stres povzročamo sami? Zunanje situacije so samo dejavniki, ki nam sprožijo  stresne odzive, tako da pritisnejo na naše “energijske blokade.” Te blokade so naši pogledi, vrednote in prepričanja (lahko bi rekli tudi naš ego). S spuščanjem ega (opuščanjem naših energijskih blokad) nas bo vse manj in manj situacij spravilo v negativna čustvena stanja in stres.

Utrujenost in bizinaizi orodja

1. Pingvin lahko pomaga

Aktivacija čija (Chen Chi, tudi Pingvin) je zelo enostavna in učinkovita energijska či gong vaja za stimualcijo pretoka življenjske energije po telesu. Energijsko ravnotežje v telesu pomeni boljše počutje in boljše zdravstveno stanje. Vadba lahko poveča umske sposobnosti posameznika. Vaja je še posebej primerna za ljudi, ki veliko sedijo za računalnikom in pogosto čutijo izčrpanost. Drža telesa za računalnikom je prisilna in običajno se pojavijo bolečine v hrbtu ali bolečine v križu. S pomočjo vaje aktivacija čija lahko izboljšamo držo telesa.

Izčrpanost

Kako izvajamo pingvina?

Za izvajanje vaje se postavimo v izhodiščni položaj: noge so skupaj, trup je zravnan, medenica je rahlo pomaknjena naprej, kolena s rahlo pokrčena, vrh glave je pomaknjen navzgor, brada je rahlo pomaknjena navznoter, roke prosto visijo ob telesu. Teža telesa je enakomerno razporejena na obe nogi. Gledamo naravnost nato narahlo zapremo oči. Izegnemo prste na rokah, tako da dlani kažejo proti telesu. Prste na rokah obrnemo v zapestju navzgor, tako da so zapestja napeta. Ramenske lopatice pomikamo diagonalno navzgor in skupaj. V predelu hrbta med ramenskimi lopaticami moramo začutiti zategovanje. Nato lopatice sprostimo, da se pomaknejo navzdol in narazen, v predelu hrbta med lopaticami čutimo sprostitev. Zategovanje in sproščanje ponavljamo vsaj 3 minute, lahko pa tudi dalj. Na začetku se bo zgodilo, da bomo v predelu med lopaticami čutili pekočo bolečino. To je znak, da vajo delamo pravilno. Ko bomo z vajo zaključili, bomo čutili zelo prijeten občutek sproščenosti.

2. Kvalitetno spanje

Splošno pravilo je, da pred spanjem opravljamo aktivnosti, ki upočasnijo telo in um. Pred spanjem ni priporočljivo jesti, vsaj dve uri pred spanjem se vzdržimo hrane. Telo namreč ponoči ne potrebuje energije, saj počiva, prav tako pa bi morebitna predelava hrane pomenila dodatni napor za naše notranje organe. Sproščanje pred spanjem umiri duha in nas pripravi na kvalitetno spanje (USB ključek z vodenim energijskim sproščanjem lahko naročite na spletnem naslovu bizinaizi).

Pa še to. Stari slovenski pregovor pravi: “Zgodaj spat in zgodaj vstat, če hočeš biti zdrav in mlad.”

3. Masiranje ledvic

Pri izčrpanosti pomaga tudi enostavna tehnika masiranja ledvic. Ledvice so namreč organ, ki je po filozofiji TKM odgovoren za skladiščenje življenjske energije. Ledvice masiramo tako, da s sproščenimi zapestji s prsti narahlo tolčemo po ledvicah, podobno kot če bi naši prsti predstavljali metlice (glej spodnji video).

Druga oblika vaje za izboljšanje pretoka energije v ledvicah (to je lahko učinkovita metoda, ki premaga utrujenost):

4. Sproščanje za utrujenost

Sproščanje je zelo učinkovita tehnika za odpravljanje stresa in doseganje notranje umirjenosti. Dokazano je, da z redno uporabo tehnike sproščanja lahko dosežemo boljše psihofizično počutje. Sproščanje telesa in duha pomaga pri odpravljanju posledic stresa kot so npr. nespečnost, glavoboli, zaprtost,…

Bizinaizi pripomoček VITO vsebuje dva posnetka z vodenim sproščanjem v slovenskem jeziku, v ozadju igra sprostitvena glasba s frekvencami, ki pomagajo pri doseganju sproščenega stanja.

Prvi posnetek traja cca. 6 minut in je namenjen uporabi čez dan (sproščanje ob posnetku vzame manj časa kot kajenje ene cigarete). Drugi posnetek traja cca 19 minut je namenjen za uporabo zjutraj (kot priprava na dan). Lahko pa tudi zvečer (kot priprava na dober spanec oziroma v primeru nespečnosti). Za popoln učinek priporočamo poslušanje enega od posnetkov trikrat na dan.

Priporočljivo je, da posnetek poslušate s kvalitetnimi slušalkami, saj zvoki v ozadju umirjajo naše misli in nam pomagajo doseči stanje popolne sproščenosti.

Pri poslušanju se udobno namestite in poskrbite, da vas ne bo nihče motil. Pri sedenju naj bo hrbtenica ravna, pri poslušanju v leže priporočamo ležanje na hrbtu. Pomembno je, da čim bolj spustite misli, saj se na ta način umirja in regenerira naš um.

5. Tapkanje meridianov

Tapkanje meridianov je zelo enostavna in učinkovita tehnika za premagovanje izčrpanosti. Izgleda tako, da se s konicami prstov začnemo nežno tapkati po vrhu glave. Nato se pomikamo čez čelo in obraz navzdol. Nadaljujemo po prsnem košu, trebuhu in sprednjem delu nog, vse do zgornjega dela stopal. Nato pa po zadnji strani nog nadaljujemo tapkanje navzgor vse do zadnjice, križa in hrbta. Tapkanje nadaljujemo čez lopatice, vrat in zadnji del glave do vrha glave (izhodiščna točka vaje). Ko smo zaključili stimuliranje trupa postopek ponovimo še z rokami, najprej zunanji del, nato še notranji del.

Več informacij: info@bizinaizi.si