Zakaj nastane nervoza?

Najpogostejši vzrok, zaradi katerega nastane nervoza, je pretirano delovanje uma.

Nekoč sem v neki knjigi prebral zgodbo, ko je med hojo po ulici avtor opazoval človeka, ki se je pogovarjal (kregal) sam s sabo. Očitno je šlo za mentalno motenega človeka z neko obliko shizofrenije. Potem, ko sta se njuni poti razšle, pa je avtor opazil podobno dogajanje pri sebi, le da se ni kregal sam s sabo na glas, ampak po tihem v svojih mislih. Ta izkušnja ga ja privedla do spoznanja, da smo pravzaprav mi vsi mali shizofreniki, ker je naš um neprestano v pogonu. To nam vzame veliko energije, vodi pa lahko tudi do zelo resnih bolezenskih stanj (npr. nespečnost, depresija, tesnobnost, paničnost,…). *

Človeški um se velikokrat obnaša kot opica, ki je ušla izpod nadzora.

Nervoza

Umirimo opico in nervoza bo izginila

Naš um deluje na zelo zanimiv način. Ste že kdaj opazovali kaj se dogaja, ko se kregate sami s sabo ali ko kaj premlevate? Um se nenehno vrti v krogu in se ukvarja z (po navadi negativnimi) izkušnjami iz preteklosti ali strahovi pred prihodnostjo. To me veliko krat spominja na delovanje računalnika, ki ima istočasno odprtih (pre)več programov. Takrat se pogosto zgodi, da se računalnik “obesti.” To pomeni, da procesor deluje na polno, vendar ne more predelati vseh podatkov (ker jih je enostavno preveč). Skoraj vedno je umsko premlevanje povezano z negativnimi čustvi kot so razni strahovi, razočaranje, nevoščljivost, skrbi,… Kako torej ustaviti premlevanje in umiriti opico v svojem umu?

1. Naučimo se umiriti um.

Če hočemo, da nas nervoza zapusti, se moramo najprej naučiti umiriti naš um. Um deluje po principu snežne kepe. To pomeni, da ena misel sproži drugo, ta sproži tretjo,… Problem, ki smo ga prvotno “obdelovali” postaja čedalje večji in sčasoma nas takšno stanje privede do problema, ki je praktično nerešljiv. Podobno kot računalnik, ki se ujame v lastno zanko in ga je potrebno “resetirati.” Najboljši način za umiritev uma je energijsko sproščanje, pri katerem je glavni namen ta, da pridemo v stanje brez misli. V tem stanju se um “resetira,” problemi pa v trenutku izgubijo vso težo. V sproščenem stanju smo pretočni za vesoljno energijo, ki nam prinaša dobro počutje in sveže ideje. Ekipa bizinaizi je razvila enostaven in učinkovit pripomoček za obvladovanje stresa in umirjanje uma – USB ključek VITO. Priporočljivo je, da ga uporabljamo za učenje doseganja sproščenega stanja brez misli. S pomočjo takšnega pripomočka je učenje namreč veliko lažje.

2. Naučimo se narediti telo energijsko pretočno.

Kot sem opisal že v prejšnjem odstavku, je pretirano razmišljanje in premlevanje povezano s negativnimi čustvi. Ko smo v negativnem čustvenem stanju, ki ga povzroči pretirana umska aktivnost in nervoza, se naše telo zakrči. To pomeni, da je energijski pretok po energijskih poteh (meridianih) blokiran, kar privede do dodatnih negativnih čustev. Na ta način se hitro ujamemo v negativno spiralo, ki nas lahko pripelje v depresijo. Najlažji način za vzpostavljanje energijske pretočnosti je globoko dihanje. Pri tej tehniki se usedemo na stol tako, da je hrbtenica zravnana in globoko vdihnemo v trebuh. Ob vdihu se trebuh razširi, ob izdihu pa skrči. Vdihujemo skozi nos in izdihujemo skozi usta (lahko tudi glasno, če pri tem nikogar ne motimo). Tehnik za povečanje energijske pretočnosti telesa se lahko naučimo na bizinaizi programu ENERGIJSKI TRENING.

Se želiš naučiti, kako povečati svoj energijski pretok? S klikom na povezavo lahko opraviš test stresa.

3. Naučimo se prekiniti snežno kepo.

To najlažje naredimo tako, da se nasmehnemo. Poleg tega, da se pri pretiranem razmišljanju zakrči telo, se zakrči tudi obraz. Z nasmeškom hitro sprostimo obraz in na ta način prekinemo snežno kepo. Hkrati si lahko zamislimo tudi kakšno frazo, ki nam bo pomagala do večje sproščenosti (npr. življenje je igra, to ne bo pomembno na moji smrtni postelji, to ne moti velikih duhov, bo že kako,…). Namesto nasmeška se lahko tudi na glas zasmejemo. Nervoza bo popustila. To tehniko pogosto imenujemo tehnika ZOMBI.

4. Ne verjemimo svojim mislim.

Ste se že kdaj zaznali, da so vse misli samo pogledi, ki jih ustvari vaš um. Torej gre za popolnoma subjektivne poglede, lahko bi celo rekli da gre za laži. Naš um ves čas laže. Ne prikaže nam objektivne slike, ampak subjektivno sliko situacij, ki je plod naših izkušenj iz preteklosti. Ko boste naslednjič prišli do tega, da ste se znašli pred nerešljivim problemom, se zavedajte da vaš um laže in da situacija sploh ni takšna, kot izgleda na prvi pogled…

Nervoza je pogost pojav sodobnega človeka

Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je nervoza velika živčno napetost, ki se izraža kot nemir, strah, zlasti pred pomembnejšimi dogodki, živčnost. Dandanes lahko vsak dan srečamo veliko ljudi, ki jih muči nervoza. Po nekaterih podatkih naj bi približno petina svetovnega prebivalstva bila podvržena nervozi. Verjetno ste že kdaj opazili človeka na sestanku, ki neprestano miga z nogami ali rokami, ali človeka, ki si grize nohte, ali človeka, ki neprestano pogleduje na telefon oz. uro. Pogosto je nervoza povezana tudi z drugimi simptomi psihične razdraženosti (npr. anksioznost, nespečnost, težave v odnosih, nezmožnost koncentracije,…).

Ljudje velikokrat poskušajo odpraviti nervozo na nezdrave načine kot so npr. pretirano pitje alkohola, kajenje, jemanje pomirjeval,… Ali ste vedeli, da je nervoza tudi zelo donosen posel za farmacevtsko industrijo? Svetovni trg antidepresivov je v letu 2017 obsegal dobrih 14 MRD USD. Vsako leto trg zraste za 2,1%. Tako bo do leta 2023 trg narastel na skoraj 16 MRD USD. Raziskavo je naredila organizacija Allied Market Research.

Želiš zvedeti, kako lahko brez farmacije zmanjšaš nervozo in si posledično izboljšaš zdravje ter kvaliteto življenja?

Več informacij lahko dobiš prek elektronske pošte: info@bizinaizi.si

Video na temo nervoza:

* V budizmu velja nervoza za pretirano umsko aktivnost, za katero imajo zanimiv izraz “opičji um” (Monkey Mind).