Hoja je lahko tudi zdravilo – Bizinaizi za večjo kakovost življenja

Hoja je čedalje bolj zanemarjena

Po podatkih raziskave, ki jo je opravila organizacija Ergotron 86% zaposlenih na delovnih mestih sedi. Raziskovalci ocenjujejo, da smo ljudje sodobnega časa fizično neaktivni tudi do 21 ur na dan. Hoja kot najbolj osnovni način gibanja je dejansko zanemarjena.

Dolgotrajno sedenje in fizična neaktivnost  je povezana s celo vrsto tveganj za zdravje: okvare organov (srčne bolezni, pretirano delovanje slinavke, rak na črevesju), degeneracija mišic (povešen trebuh, slaba gibljivost nog, preležanine), degeneracija nog (slaba prekrvavitev, mehke kosti), težave z glavo (slabša koncentracija, bolečine v vratu), težave s hrbtenico (slaba gibčnost hrbtenice, poškodbe vreten, bolečine v križu), slabšanje vida zaradi dela na računalniku.

Poleg naštetih fizičnih tveganj, ki jih prinaša sedeče delo za računalnikom, obstaja še nefizična komponenta tveganja. Gre namreč zato, da je okoli 80% zaposlenih pod stresom. Takšno stanje vnaša še dodatna tveganja za zdravje in delovno učinkovitost ljudi.

hoja Franc

Hoja ima veliko pozitivnih učinkov

  1. Poraba kalorij – 35 letna ženska, ki tehta 68 kg in je visoka 165 cm pri enourni hoji s hitrostjo 4,8 km/h porabi 210 kalorij (878 J). 35 letni moški, ki tehta 90 kg in je visok 178 cm, pri enourni hoji s hitrostjo 4,8 km/h porabi 246 kalorij (1029 J). Svojo porabo si lahko izračunate na tej povezavi.
  2. Krepitev srca – Raziskave so pokazale, da hoja 30 minut 5 krat na dan zmanjša tveganje srčnih bolezni za 19%.
  3. Krepitev imunskega sistema – Neka študija je spremljala 1000 odraslih v času gripe. Ljudje, ki so hodili z zmernim tempom 30 do 45 minut na dan, so imeli 43% manj dni bolniške odsotnosti.
  4. Več energije – Hoja (še posebej intervalno hitra-počasna hoja ali hoja v hrib) izboljša dotok kisika v telo (zaradi pospešenega dihanja), kar pomeni več energije.
  5. Izboljšanje počutja – Hoja (še posebej v hrib) je najboljše sredstvo proti slabi volji in depresiji.
  6. Kreiranje novih idej – Hoja (še posebej v hrib) je odlično sredstvo za odklop misli in “reset” uma. Ko je naš um umirjen, dopustimo novim idejam priložnost, da pridejo v nas.

Hoja je gonilo življenja.

V nadaljevanju svoj pogled na hojo je z nami deli Astrid Gider.

Menim, da je hoja najbolj naravni način gibanja. Človek se lahko najbolj enostavno zlije z naravo in okolico. Seveda imamo več vrst hoje: hitra, počasna, po ravnem, navkreber, hoja v zaprtem prostoru, hoja na zraku…

Če opišem moj odnos do hoje. Podobno, kot pljuča rabijo kisik, čutim, da tudi jaz rabim hojo. Da lahko normalno in aktivno ter učinkovito delujem doma in na delovnem mestu.

Sem stara 53 let in pri svojem tedenskem ritmu sedeč 8 ur v pisarni, sem se zavestno navadila, da grem avtomatsko peš po stopnicah gor in dol do pisarne in nato peš ali s kolesom do doma. Dvigalo v službi za mene ne obstaja. Imam to srečo, da mi ni treba sedeti še v avtu na poti v in iz službe. Ubogi tisti, ki sedijo v pisarnah in nato še v avtomobilu…. Sedenje me, kljub temu, da delam za računalnikom, poleni in čutim, da imam zaradi tega več ulenjene energije.  Ko to začutim grem na WC in naredim nekaj vaj za vrat. Ali pa kar grem po stopnicah stavbe v kakšno drugo nadstropje, da se vsaj malo razgibam.

Skrb za zdravje na delovnem mestu

Glede na to, da v službi poskrbim za gibanje samostojno v skladu s svojim zavedanjem, kolikor ga premorem, trdim, da je po podjetjih tega premalo, da bi bilo to organizirano skupinsko. Vsi govorijo o zdravju na delovnem mestu, vendar so tukaj večinoma samo besede. Morda tu in tam še kakšno koristno predavanje o boljšem počutju…  Vendar smo še zelo daleč od tega, saj se pri vsem tem še vedno večinoma sedi. Kako lahko človek dela za računalnikom in je hkrati učinkovit in si pri tem ne kvari oči ter mu ne zastaja energija? Ko sedi za računalnikom se pojavljajo trdi vrat, bolečine v vratu, bolečine v križu, celo prst boli zaradi vedno enakega pritiska in položaja miške pri delu z računalnikom… Nekatera podjetja tu in tam že organizirajo kakšno posamično vadbo za kratek čas. Vendar je rešitev ta, da bi se ta navada prelila v trajnostno delovanje. Bizinaizi govori o novi kvaliteti življenja. Konkretno bi se to nanašalo na delovno mesto. Vsekakor je še vedno delo oz. delovna naloga na prvem mestu, vendar je to obogateno z raznimi gibalno-sprostitvenimi vajami.

Či pavza namesto čik pavze

Tako, kot sedaj gredo ljudje na »cigaret«, bi si vzeli 5-10 minut časa za »Sproščanje«. Če to delaš redno, se začnejo dogajati spremembe v tebi.

Čutim, da težko zdržim za računalnikom dalj časa v sedečem položaju. Če dolgo sedim fokusirana za računalnikom, me prične boleti vrat in zgornji del hrbta. Zaenkrat imam še to srečo, da sedim v manjši pisarni zraven okna, ki si ga lahko odprem in vmes naredim stoječo vajo za ramena in hrbtenico. To kar delam, so zelo počasne Bizinaizi energijske vaje, s katerimi si pomagam vzpostaviti vsaj malo več energijskega pretoka. V mojem telesu po daljšem sedenju prav čutim, kako mi zastane energija. Kaj se šele dogaja v glavi, ko smo ves čas miselni in fokusirani v delo. Saj tudi v glavi ne more krožiti energija. Že zaradi tega se je potrebno ustaviti. Pri tem si pomagam s kratkim sproščanjem in dihanjem. Osebno se takrat povezujem z Energijo. Čutim, da potrebujem te pripomočke večkrat na dan s premori. Glede na to, da se tudi sama ukvarjam z Energijo in sem se naučila tudi masažnih prijemov, si večkrat pomagam tudi tako, da se samozmasiram (točkovno). Seveda bi bilo še bolje, če bi me na delovnem mestu lahko zmasiral kdo drug (10 minut bi zadoščalo), ampak tukaj tudi še nismo.

Bizinaizi v službi

Glavni odmor oz. čas za kosilo poskusim izkoristiti čim bolj naravno in tako, da se poskusim čim bolj napolniti z Energijo. V ta namen se pred kosilom na kratko sprostim ali pa še raje grem v bližnji park in se tam 10 do 15 minut sproščam. Sobe, namenjene samo temu, v podjetju namreč še nimamo. Sem slišala nekatere, da v tem času celo skočijo peš na Ljubljanski grad, kar je še posebej dobro, saj poskrbijo za svojo boljšo cirkulacijo krvi in energije.

Med vikendom komaj čakam, da lahko skočim na kakšen hrib ali obhod po kakšni luštni potki. Rada grem okrog Rožnika, krožna pot okrog Radenec, s kolesom iz enega konca Ljubljane do drugega konca,… Ko je daljši dan, je lažje, saj je dalj časa svetlo in tudi med tednom ostane kaj časa, da se še razgibam dodatno s hojo ali pohodništvom. Medtem, ko v pozno jesenskih in zimskih obdobjih posvetim znatno premalo časa hoji oz. gibanju v naravi.

Sicer se je pa potrebno vsaj med vikendom, ko imamo na voljo več časa, pošteno razgibati. Najboljša je hoja v naravi in na hrib.

Moj nasvet

1. Bizinaizi pred nastopom v službo poskrbi za boljše počutje s pripravo na dan (zgodnje vstajanje z vajami in sproščanje)

2. Bizinaizi vpeljuje obvezno na delovnem mestu:

  • Sproščanje (10 minutno)
  • Gibanje (10-15 minutne Qi gong vaje ali kakšne druge vaje)
  • Masaža hrbta ali vratu ali glave (10 minut).

 

Potrebuješ več informacij? Piši nam na info@bizinaizi.si.

Prednosti hoje so povzete po članku “What Are the Benefits of Walking?