Bolečine v vratu nastanejo zaradi sodobnega načina življenja

Bolečine v vratu so (še ena) nadloga, ki nastane zaradi sodobnega načina življenja. Po podatkih Mayo Clinics so bolečine v vratu četrti najpogostejši vzrok za bolniške odsotnosti*. Vsako leto doživi bolečine v vratu več kot 30 odstotkov ljudi. Večina akutnih bolečin v vratu se pozdrav z ali brez medicinskih posegov, približno polovica ljudi pa čuti občasne ali pogoste bolečine v vratu daljše časovno obdobje. Bolečine v vratu pogosteje doletijo odrasle kot otroke. Zanimivo je tudi dejstvo, da so ženske bolj ogrožene kot moški.

bolečine v vratu

Med vzroke za bolečine v vratu lahko naštejemo celo veliko dejavnikov. Dolgotrajno sedenje za računalnikom, dolgotrajno ponavljanje istih gibov, nepravilna telesna vadba, avtomobilske (ali druge) nezgode, nezgode pri športu, nepravilna telesna drža, stres, nepravilen položaj glave med spanjem,… Iz naštetega lahko hitro ugotovimo, da je večina naštetih dejavnikov povezanih s sodobnim načinom življenja. Zanimivo je dejstvo, da relativno malo študij med dejavnike za nastanek bolečin v vratu prišteva čustvene obremenitve. Po mojem osebnem mnenju (in lastnih izkušnjah 🙂 ) je prav ta dejavnik najbolj pomemben. Če dalj časa na naš vrat in hrbet nalagamo potlačena negativna čustva (npr. skrbi, negotovosti, strahove,…), se to pozna na energijski pretočnosti v predelu vratu in ramenskega obroča. Nastanejo energijske blokade, ki se odražajo v bolečinah. Povem lahko, da vsi ljudje, ki pridejo k meni na tečaj ali individualno svetovanje, imajo težave z zakrčenostjo v predelu vratu in ramen.

Kako lahko odpravimo bolečine v vratu

Na spletu boste našli veliko nasvetov o tem kako odpraviti bolečine v vratu. Nabaviti si morate nov vzglavnik (verjetno veste kdo zagovarja to idejo). Pomagajo razne maže (tudi za ta nasvet verjetno veste, na katerem zelniku je zrastel). Pomagala naj bi celo temna čokolada (to idejo moram še preizkusiti 🙂 ). Pomagajo razne masaže, vroči obkladki z razno raznimi zelišči,… V nadaljevanju bom naštel tri ideje, ki sem jih sam preizkusil. Ker v njih verjamem, jih priporočam tudi svojim strankam.

Človek je kompleksno bitje

Preden začnem z idejami o tem kako odpraviti ali zmanjšati bolečine v vratu, naj omenim spoznanje, da je človek kompleksno bitje. Sestavljen je iz štirih komponent.

Človek ni le materialno, ampak tudi (oziroma predvsem) energijsko bitje. Človeško bitje je sestavljeno iz štirih komponent. Materialna komponenta obsega telo in organe. Na zunaj se opazi ravnovesje v obliki zdravja. Umska komponenta vsebuje čustva, misli in prepričanja. Na zunaj se odraža v obliki čustev. Le ta so lahko negativna ali pozitivna, ter močna ali šibka. Energijska komponenta je precej abstraktna, vendar jo lahko opazimo po tem kakšno energijo posameznik seva od sebe. Ali je vitalen? Ali se ob njem dobro počutimo ali nas kaj moti? Informacijska komponenta je ljudem najbolj nerazumljiva, ker je z našimi čutili ne moremo zaznati. Lahko bi jo opisali z besedami duša, zavest, višji jaz ali šesti čut. Gre za neke programčke, ki jih ima vsak človek v sebi. Nekaj jih prinese s sabo na svet ob rojstvu, nekaj pa si jih pridobi v času življenja.

Če hočemo dolgoročno izboljšati svoje počutje, moramo skrbeti za vse štiri komponente človeškega bitja: materialno, umsko, energijsko in informacijsko. Če človek ne dela na pravilni način, se preveč izčrpa in to lahko privede do izgorelosti, ki ima za posledico kronične in druge bolezni (npr. depresija,…).

Energijske vaje za bolečine v vratu

Energijske vaje izboljšujejo energijsko pretočnost v telesu in na ta na odpravljajo bolečine na telesnem nivoju (materialna komponenta). Ena od bolj učinkovitih energijskih vaj za večjo pretočnost v vratnem predelu hrbtenice se imenuje “Žerjavov vrat.” Pri vaji je zelo pomembno, da dela praktično celo telo. Še posebej bodite pozorni na gibanje v predelu medenice in celotne hrbtenice. To in še druge vaje se lahko naučite v okviru programa Energijski trening.

Zombi

Tehnika Zombi je učinkovita za trenutno sproščanje negativnih čustvenih stanj, ki nastanejo v stresnih situacijah. Zombi je ena od najenostavnejših sprostitvenih tehnik. Deluje tako, da sprostimo svoj trebuh, ramenski obroč, čeljust in čelo. To so predeli telesa, ki se v primeru stresne situacije najprej zakrčijo. Globoko dihamo v trebuh in izklopimo misli. Na ta način nas v trenutku preplavi val pozitivne energije, ki odplakne negativno energijo. Hkrati pa prepreči, da bi v nas vdrla negativna energija drugih ljudi. Običajno je dovolj, če globoko vdihnemo od tri do pet krat. Za to potrebujemo manj kot minuto časa.

Energijsko sproščanje

Bolečine v vratu so povezane z napetostmi in zakrčenosti v predelu vratu in ramen. Energijsko sproščanje je namenjeno doseganju stanja brez misli. Na ta način se telo sprosti, negativna čustva popustijo in hitro se lahko napolnimo s svežo energijo. Le ta raztopi energijske blokade po celem telesu (ne samo v predelu vratu). Energijsko sproščanje odpravlja bolečine na nivoju energije. Pomembno je, da tehniko uporabljamo vsak dan (idealno trikrat na dan po 10 do 15 minut). Tudi to tehniko se učimo v okviru programa Energijski trening. Tehniko pa lahko prakticira tudi vsak sam, še najlažje s pomočjo pripomočka za obvladovanje stresa VITO.

Opuščanje nezdravih miselnih vzorcev

Prevelika količina nakopičenih negativnih čustev povzroči zakrčenost v predelu vratu in ramen. Če hočemo dolgoročno odpraviti bolečine v vratu, moramo odpraviti vzroke zanje. To pa so naša omejujoča prepričanja oziroma nezdravi miselni vzorci (eni temu pravijo tudi referenčni okvir, ego). Gre za odpravo bolečin na nivoju informacij (duše). Ti naši pogledi povzročijo, da ob določenih situacijah postanemo negativni. Negativna čustva, ki ob tem nastanejo, povzročijo zakrčenost. Če opazujemo svoje počutje, bomo hitro ugotovili, kdaj postanemo negativni. Takrat je verjetno neka situacija trčila ob kakšen naš pogled (prepričanje) in odzvali smo se z negativnim čustvom. Sami lahko z opazovanjem preprečimo in spremenimo poglede do določene mere. Za globlje razumevanje naših nezdravih miselnih vzorcev pa se je dobro posvetovati z neodvisno osebo – energijskim svetovalcem. To lahko opravimo v okviru skupinskega ali individualnega coachinga.

*Povezava do članka Mayo Clinics.