Energijske vaje sistema Zhineng Qigong

Osnovne energijske vaje Zhineng Qigong

Energijske vaje Zhineng Qigong so namenjene krepitvi zunanjega či polja telesa. Qigong vaje služijo izmenjavi energije či med telesom in naravo (odpuščanje notranjega starega čija in sprejemanje zunanjega svežega čija). S tem se hkrati dvigne energijski nivo telesa in izboljša kvaliteta telesnega čija.

1. Vaja »Energijski ples« (Up and Down Gong)

Energijske vaje qigong so namenjene stimuliranju pretoka energije či po telesu. Nekateri vajo imenujejo tudi tresenje drevesa (shaking tree). Običajno jo izvajamo za ogrevanje. Bistvo izvajanja vaje je, da skozi intenzivno gibanje dosežemo stanje brez misli. Zaradi vibracij, ki pri vaji nastanejo, se telo zmehča. S tem se sprostijo energijski meridiani in izboljša se pretok življenjske energije po njih. Najbolje je, da vaje izvajamo zgodaj zjutraj (med 5. in 6. uro po naravnem času). V tem času lahko absorbiramo največ pozitivne energije (zgodaj zjutraj se rojeva dan in svetloba premaguje temo, kar je povezano z veliko pozitivne energije iz vesolja). Najbolje je, da smo obrnjeni proti vzhodu. Oči imamo zaprte. Poskušamo biti brez misli. Noge so v širini ramen, stopala so vzporedno, kolena so rahlo pokrčena, hrbtenica je zravnana, glava je dvignjena. Roke visijo prosto ob telesu. Celotno telo je sproščeno. Na ustnicah je nasmešek. Tresemo telo, tako da se vibracije prenašajo v vse organe. Telo se trese in vibrira. Dihamo globoko in pri izdihu lahko spuščamo glasove. To pomaga pri odpravljanju močnih čustvenih stanj in napetosti. Vajo delamo intenzivno vsaj 15 minut. Nato počasi upočasnjujemo tempo in se na koncu popolnoma ustavimo. Po zaključku vaje stojimo mirno in sproščeno. Začutili bomo kako nam telo prepravlja sveža energija (mravljinci po celem telesu). Zaradi intenzivnih vibracij se bo celotno telo sprostilo, prav tako pa bomo po zaključku vaje imeli »prazno glavo.«  Po zaključku energijske vaje je priporočljiva meditacija brez misli oziroma sproščanje, saj bomo veliko lažje prišli v stanje brez misli in s tem dosegli večji učinek meditacije.

2. »Dvigovanje in spuščanje či« (Lift Chi Up Pour Chi Down – LCUPCD)

Ta vaja spodbuja in ureja pretok energije či po meridianih, pri tem pa sprošča blokade v telesu (podobno kot glavnik uredi lase, ki so skodrani in zavozlani). Energijski kanali (meridiani) se odprejo, pri tem pa se izboljša notranja življenjska energija telesa. Tehnika LCUPCD je sestavljena iz enostavnih, počasnih gibov in traja 15 do 20 minut.
Video posnetek qigong energijske vaje:

 

3. »Stoječa meditacija« (Three Centers Merge)

To je pasivna vaja, ki je namenjena  povezovanju treh ekstremitet (glave, rok in nog) z energijskim centrom telesa (Dantian), ki se nahaja v spodnjem delu trebuha. Med stojo se osredotočimo na zbiranje čija v dantianu. S pomočjo te metode odpiramo predel križa in tako lahko začutimo či v energijskem centru telesa.
Video posnetki vaje:
1. del – otvoritev

2. del – stoječa meditacija

3. del – zaključek

4. »Energijski počepi« (Wallsquatts)

Energijski počepi so aerobna vaja, ki spodbudi pretok energije či po celotnem telesu. Gre za posebne počepe, ki jih izvajamo ob steni. Pri tem nam stena pomaga, da izvajamo gibe čimbolj enakomerno in ravno. Ljudje, ki redno izvajajo vajo Wallsquatts hodijo bolj vzravnano.

ali s pomočjo droga (lahko tudi ograje):

5. Metoda “Zbiranje čija” (La Chi)

La Chi nam pomaga pri aktiviranju samozdravilne moči v telesu. Z redno vadbo lahko telo spodbudimo, da se zdravi in krepi. Je zelo enostavna vaja, ki jo lahko izvajamo sede, stoje ali leže.

6. “Aktivacija čija” (Chen Chi)

Chen Chi je enostavna vaja, ki je namenjena aktiviranju limfnega sistema. Ta sodeluje pri razgradnji in odstranjevanju strupenih snovi iz telesa. S pomočjo te vaje sprostimo ramena ter pospešimo pretok čija v predelu srca in pljuč.

Video posnetek razlage qigong energijske vaje (Dr. Pang Ming):