Zakaj nastane nemir?

Nemir 600x400

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) povezuje nemir z energijsko šibkim srcem. Energijsko šibko srce lahko povzroči različne simptome, npr. neenakomerni utrip srca, razbijanje srca, nemir, nespečnost, povečano sanjanje med spanjem, napadi panike, povečano potenje,… Srce je najpomembnejši organ v telesu in vlada vsem ostalim organom, po nekaterih starodavnih zapisih je srce vladar človeškega telesa in mesto v katerem prebiva Shen (ta izraz bi lahko najbolj prevedli kot duh, duša oziroma zavest). Srce je energijsko najbolj povezano s tankim črevesjem in jezikom, zato lahko v primeru energijsko šibkega srca pride do težav s prebavo (npr. diareja, povečano izločanje,…) ali težav v ustni votlini (npr. izpuščaji na jeziku, jecljanje,…).

Sodoben človek je vsakodnevno razpet med veliko število stvari, ki jih mora opraviti. Takšno življenje povzroči zakrčenost, raztresenost in veliko čustvenega nemira. Literatura navaja različne vzroke, ki rušijo energijsko ravnovesje v telesu in na ta način energijsko šibijo srce. Najpogostejši vzroki so:

– čustvena razdraženost (npr. bojazljivost, neodločenost, strahovi, trema, jeza,…);
– čustvena napetost, skrbi;
– deloholizem (izčrpavanje z delom);
– dolgotrajne bolezni (ki človeku poberejo veliko energije).

Kot vidimo iz zgornjega opisa, si ljudje organe (še posebej srce) ošibimo sami s svojim načinom življenja, predvsem z našimi (negativnimi) čustvi.

Kaj lahko naredimo?

Če torej hočemo trajno odpraviti nemir, je potrebno v telesu vzpostaviti energijsko ravnovesje. Še posebej to velja za energijski sistem srca, ki ga je potrebno okrepiti. Srce lahko okrepimo na različne načine.

1. Poskrbimo za čim več veselja v našem življenju. Aktivnosti, ki pomagajo odpirati srce, so smeh, ples in petje. Če se že ne moremo smejati, se lahko vsaj nasmehnemo (npr. ko se vozimo v avtu ali avtobusu). (Na)smeh poveča izločanje hormonov sreče (endorfini), ki delujejo zdravilno na celotno telo in počutje. Ste že kdaj peli ali žvižgali pod tušem?

2. Krepimo občutek ljubezni. Poglejmo na svet iz drugačnega zornega kota, ljubezen ne pomeni le romantične partnerske ljubezni, ampak jo lahko najdemo kjerkoli. Ste že kdaj opazovali naravo in poskušali začutiti njeno energijo? Ste že kdaj poskušali biti hvaležni za vse kar se vam v življenju dogaja (tudi za stvari, ki na prvi pogled delujejo kot “nesreča” pa se lahko iz njih veliko naučimo)?

3. Poskrbimo za redno sproščanje. Naš um ustvari veliko negativnih čustev, ki zapirajo srce in ga energijsko šibijo. Zato je pomembno, da se naučimo sprostitvenih tehnik, ki nam pomagajo umiriti um in zmanjšati negativna čustva. Pomagamo si lahko z energijskimi tehnikami sprostitve, ki nam pomagajo izboljšati pretok energije po telesu in zmanjšati napetosti, ki nastanejo zardi negativnih čustev. Druga možnost je energijsko sproščanje , ki nam pomaga umiriti naš um. V raziskavi, ki sem jo naredil po zaključku tečaja, je skoraj polovica udeležencev navedla kot največji rezultat obiskovanja tečaja prav to, da so se naučili biti bolj umirjeni.

Video posnetek o tem kako lahko odpravimo nemir: