Antistresni program – luksuz ali nuja?

Živimo v zelo zapletenih časih. Ljudje smo čedalje bolj v stresu, čeprav se tega večina sploh ne zaveda. Znanstvene študije ugotavljajo, da za stresom  trpi skoraj tretjina ljudi*. Zato se upravičeno postavlja vprašanje ali je antistresni program luksuz ali nuja.

Naredil sem pregled na trgu in pogledal kaj si lahko dandanes človek omisli.

antistresni program

Različni pristopi

Pri brskanju po spletu naletimo na kar precejšnjo ponudbo, ki bi jo lahko razdelili na tri kategorije.

1. Krajši programi za lajšanje akutnih težav povezanih s stresom.

Takšni programi običajno trajajo med 1 in 5 dnevi (mogoče 1 teden), vključujejo pa razne sprostitvene aktivnosti, kot so savna, masaža, joga, tretmaji z raznimi zelišči, aromami, svetlobo, zvoki, elektromagnetnimi valovi in podobno. Neredko takšni programi vsebujejo tudi kakšno svetovanje glede zdrave prehrane. Pri bivanju na določeni lokaciji (najpogosteje v zdraviliščih) je vključena tudi zdrava hrana. Takšni programi so namenjeni ljudem, ki imajo blažje oblike izčrpanosti in bi se radi za nekaj dni odklopili od vsakdanje rutine ter se na ta način sprostili in regenerirali. Po mojih izkušnjah je učinek takšnega programa omejen na nekaj dni (ali kvečjemu nekaj tednov).

KLIKNI ZA VEČ INFORMACIJ

2. Izobraževalni antistresni program.

Namenjen je spoznavanju mehanizmov nastanka stresa in tehnik za lažjo odpravo stresa. Takšni programi lahko trajajo od nekaj ur do celega dne, izjemoma tudi do dva dneva. Programi običajno vsebujejo kombinacijo predavanj in praktičnih delavnic. Na predavanjih udeleženci spoznajo zakaj in kako nastane stres ter kako ga prepoznamo. V praktičnem delu udeleženci spoznajo sprostitvene tehnike, ki jih lahko uporabljajo za obvladovanje stresnih situacij. Programi so zelo primerni za podjetja in druge organizacije, ki želijo za svoje zaposlene organizirati praktičen team building program. Po mojih izkušnjah je tudi učinek takšnega programa omejen na nekaj dni (morda nekaj tednov), saj udeleženci večinoma po zaključenem programu ne prakticirajo naučenih tehnik (ker jim za to zmanjka časa 🙂 ). Poznam sicer tudi kakšno svetlo izjemo. Na primer eno manjše podjetje, v katerem sem pred časom imel takšen program. Vodstvo se je skupaj z zaposlenimi odločilo, da bodo zaposleni enkrat na teden skupaj prakticirali sprostitvene tehnike, ki smo se jih na delavnici.

KLIKNI ZA VEČ INFORMACIJ

3. Antistresni program namenjen učenju življenja brez stresa.

Na trgu je precej omejena ponudba tovrstnih programov. Programi lahko trajajo nekaj mesecev in so predvsem praktično usmerjeni. Programi so kombinacija teorije in prakse. Največji poudarek je prav na praksi, saj je po mojih izkušnjah dolgoročno možno odpraviti stres samo tako, da se naučimo živeti drugače.

KLIKNI ZA VEČ INFORMACIJ

Antistresni program – bizinaizi pristop

Akademija bizinaizi ponuja vse tri oblike antistresnih programov. Glede na moje izkušnje lahko povem, da je dolgoročno učinkovita rešitev edino tretja opcija – učenje antistresnega načina življenja. Sam strankam, s katerimi sodelujem, svetujem vsaj 6 mesečni program, še boljši pa je celoletni program. Bistvo takšnega programa je, da udeleženci ne samo osvojijo tehnike, s katerimi si lahko lajšajo stres, ampak jih tudi ponotranjijo. Gre torej za učenje novega stila življenja na vseh 4 ravneh človeškega bitja, ki so prikazana na spodnji sliki (telo, um, energija, zavest). Po računalniško bi temu rekli posodobitev programske opreme. Če hočemo to doseči, moramo najprej ugotoviti kateri programi (miselni vzorci) nam povzročajo stres in jih nato s sistematičnim delom odpraviti.

Za posameznike

Za posameznike je najbolj primeren program Bizinaizi energijski trening, ki poteka čez celo leto ob ponedeljkih, sredah in petkih med 19. in 20. uro v živo prek video povezave (ZOOM). V program se lahko udeleženci vključijo kadarkoli, saj je vsaka delavnica enota zase. Oblikujemo jo glede na trenutne potrebe udeležencev. V programu se udeleženci naučijo prepoznavati problematične vzorce, ki jim povzročajo stres (lahko bi rekli tudi buge oziroma napake v programčkih). Poleg tega dobijo podporo pri odpravi le-teh. Naučijo pa se tudi sprostitvenih tehnik, ki jih lahko vsakodnevno uporabljajo za več energije, boljše počutje in odpravo stresa. Končni rezultat udeležbe na programu je višje zavedanje, drugačen pogled na svet, boljše psiho-fizično počutje, bolj harmonični odnosi. Več informacij o programu lahko najdeš na tej povezavi.

Druga opcija za posameznike je individualni program Preboj, ki je namenjen zaposlenim ljudem, ker je časovno in vsebinsko fleksibilen in ga prilagodimo glede na želje, potrebe in (predvsem časovne) zmožnosti udeleženca.

Za podjetja/organizacije

Glede na potrebe podjetja oziroma organizacije pripravimo individualni program, ki običajno vsebuje delo po skupinah. Možna je izvedba v živo na sedežu podjetja ali prek video povezave (ZOOM). Za konkretne primere programov me lahko kontaktiraš na info@bizinaizi.si.

* Pregledna znanstvena študija v reviji Global Health ugotavlja, da je do maja 2020 bila v znanstvenih člankih pojavnost stresa 29,6%, pojavnost tesnobe 31,9% in pojavnost depresije 33,7%.