Izčrpanost – kako jo premagati v 5 korakih

Izčrpanost – kako jo premagati v 5 korakih

Velikokrat se nam zgodi, da smo brez energije. Čeprav spimo celo noč, smo čez dan utrujeni in zaspani. Čutimo izčrpanost in najraje bi kar prespali cel dan. Običajno je takšno stanje povezano tudi s pomanjaknjem motivacije za delo in lahko vodi v lažje ali težje oblike depresivnega stanja. Do pomanjkanja energije lahko pride tudi, če smo sicer v dobri telesni kondiciji. Pri takšnem stanju gre za energijsko iztrošenost (izčrpanost), ki lahko vodi v izgorelost, oziroma “burn out sindrom.” Glavni vzrok za energijsko iztrošenost (izčrpanost) je v večini primerov v tem, da »izhajamo preveč iz sebe.« To pomeni, da za dosego svojih ciljev preveč porabljamo sebe. Vse želimo imeti pod kontrolo, nič ne smemo prepustiti naklučju, poskrbeti moramo za vsak najmanjši detajl, ne moremo si oddahniti dokler ni vse tako kot mora biti, misli se nam podijo po glavi kot zmešane,…

Kratek test za stres vam lahko pomaga bolje razumeti vzroke zaradi katerih nastane izčrpanost.

Kako se izčrpanost kaže?

Svetovalna družba Gallup je v svojo raziskavo vključila 7.500 redno zaposlenih ljudi. Raziskava je pokazala, da 23% od sodelujočih čuti izčrpanost zelo pogosto ali celo redno, dodatnih 44% sodelujeočih občuti izčrpanost občasno. Praktično pa ni človeka, ki bi bil imun na pomanjkanje energije. Spletni portal Forbes navaja naslednje znake izčrpanosti:

– pomanjkanje volje,
– mentalna in fizična utrujenost,
– nepotrpežljivost,
– pomanjkanje motivacije in zanimanja za okolico,
– nezmožnost opravljanja obveznosti,
– oslabitev imunskega sistema,
– občutek, da prizadevanja niso opažena,
– zapiranje vase,
depresija,
slabo spanje,
– odsotnost iz dela,
– slabša koncentracija.

Izčrpanost 1

Kako lahko premagamo izčrpanost?

1. Pingvin lahko pomaga

Aktivacija čija (Chen Chi, tudi Pingvin) je zelo enostavna in učinkovita energijska či gong vaja za stimualcijo pretoka življenjske energije po telesu. Energijsko ravnotežje v telesu pomeni boljše počutje in boljše zdravstveno stanje. Vadba lahko poveča umske sposobnosti posameznika. Vaja je še posebej primerna za ljudi, ki veliko sedijo za računalnikom in pogosto čutijo izčrpanost. Drža telesa za računalnikom je prisilna in običajno se pojavijo bolečine v hrbtu ali bolečine v križu. S pomočjo vaje aktivacija čija lahko izboljšamo držo telesa.

Izčrpanost

Kako izvajamo pingvina?

Za izvajanje vaje se postavimo v izhodiščni položaj: noge so skupaj, trup je zravnan, medenica je rahlo pomaknjena naprej, kolena s rahlo pokrčena, vrh glave je pomaknjen navzgor, brada je rahlo pomaknjena navznoter, roke prosto visijo ob telesu. Teža telesa je enakomerno razporejena na obe nogi. Gledamo naravnost nato narahlo zapremo oči. Izegnemo prste na rokah, tako da dlani kažejo proti telesu. Dvignemo roke, tako da tvorijo s telesom kot 45 stopinj. Prste na rokah obrnemo v zapestju navzgor, tako da so zapestja napeta. Ramenske lopatice pomikamo diagonalno navzgor in skupaj. V predelu hrbta med ramenskimi lopaticami moramo začutiti zategovanje. Nato lopatice sprostimo, da se pomaknejo navzdol in narazen, v predelu hrbta med lopaticami čutimo sprostitev. Zategovanje in sproščanje ponavljamo vsaj 3 minute, lahko pa tudi dalj. Na začetku se bo zgodilo, da bomo v predelu med loapticami čutili pekočo bolečino. To je znak, da vajo delamo pravilno. Ko bomo z vajo zaključili, bomo čutili zelo prijeten občutek sproščenosti v hrbtu.

2. Kvalitetno spanje

Splošno pravilo je, da pred spanjem opravljamo aktivnosti, ki upočasnijo telo in um. Pred spanjem ni priporočljivo jesti, vsaj dve uri pred spanjem se vzdržimo hrane. Telo namreč ponoči ne potrebuje energije, saj počiva, prav tako pa bi morebitna predelava hrane pomenila dodatni napor za naše notranje organe. Sproščanje pred spanjem umiri duha in nas pripravi na kvalitetno spanje (USB ključek z vodenim energijskim sproščanjem lahko naročite na spletnem naslovu bizinaizi).

Pa še to. Stari slovenski pregovor pravi: “Zgodaj spat in zgodaj vstat, če hočeš biti zdrav in mlad.”

3. Masiranje ledvic

Pri izčrpanosti pomaga tudi enostavna tehnika masiranja ledvic. Ledvice so namreč organ, ki je po filozofiji TKM odgovoren za skladičenje življenjske energije. Ledvice masiramo tako, da s sproščenimi zapestji s prsti narahlo tolčemo po ledvicah, podobno kot če bi naši prsti predstavljali metlice (glej spodnji video).

4. Sproščanje za izčrpanost

Sproščanje je zelo učinkovita tehnika za odpravljanje stresa in doseganje notranje umirjenosti. Dokazano je, da z redno uporabo tehnike sproščanja lahko dosežemo boljše psihofizično počutje. Sproščanje telesa in duha pomaga pri odpravljanju posledic stresa kot so npr. nespečnost, glavoboli, zaprtost,…

Bizinaizi pripomoček VITO vsebuje dva posnetka z vodenim sproščanjem v slovenskem jeziku, v ozadju igra sprostitvena glasba s frekvencami, ki pomagajo pri doseganju sproščenega stanja.

Prvi posnetek traja cca. 6 minut in je namenjen uporabi čez dan (sproščanje ob posnetku vzame manj časa kot kajenje ene cigarete). Drugi posnetek traja cca 19 minut je namenjen za uporabo zjutraj (kot priprava na dan) ali zvečer (kot priprava na dober spanec oziroma v primeru nespečnosti). Za popoln učinek priporočamo poslušanje enega od posnetkov trikrat na dan.

Priporočljivo je, da posnetek poslušate s kvalitetnimi slušalkami, saj zvoki v ozadju umirjajo naše misli in nam pomagajo doseči stanje popolne sproščenosti.

Pri poslušanju se udobno namestite in poskrbite, da vas ne bo nihče motil. Pri sedenju naj bo hrbtenica ravna, pri poslušanju v leže priporočamo ležanje na hrbtu. Pomembno je, da čim bolj spustite misli, saj se na ta način umirja in regenerira naš um.

5. Tapkanje meridianov

Tapkanje meridianov je zelo enostavna in učinkovita tehnika za premagovanje izčrpanosti. Izgleda tako, da se s konicami prstov začnemo nežno tapkati po vrhu glave, nato se pomikanmo čez čelo in obraz navzdol. Nadaljujemo po prsnem košu, terbuhu in sprednjem delu nog, vse do zgornjaga dela stopal. Nato pa po zadnji strani nog nadaljujemo tapkanje navzgor vse do zadnjice, križa in hrbta. Tapkanje nadaljujemo čez lopatice, vrat in zadnji del glave do vrha glave (izhodiščna točka vaje). Ko smo zaključili stimuliranje trupa postopek ponovimo še z rokami, najprej zunanji del, nato še notranji del.