Kronična utrujenost

Ena izmed značilnosti današnjega sodobnega časa je kronična utrujenost.

Uradni medicinski slovar pozna tudi izraz sindrom kronične utrujenosti (SKU), ki je poznan tudi kot mialgična encefalopatija. To je kompleksna bolezen, katere rdeča nit je dolgotrajna, hujša utrujenost. Silno izčrpanost spremljajo bolečine v mišicah in gripi podobna oslabelost. Med druge simptome se prištevajo tudi težave s koncentracijo in spominom, izgubo občutka za ravnotežje, prebavne težave, motnje spanja in spremembe razpoloženja. Za zdaj še ni natančno znano, kaj bolezen povzroča in kako jo točno diagnosticirati, pa tudi zdravljenje je zgolj simptomatsko.*

Do utrujenosti, ki se nalaga na organe, prihaja po kitajski medicini večinoma takrat, ko imamo slabe ledvice. Ledvice so namreč po tradicionalni kitajski medicini energijsko skladišče v telesu. Več ko imamo sveže energije, boljše so ledvice in obratno. Bolj ko se izčrpavamo, manj energije imamo v ledvicah.

Dve ideji kako lahko okrepimo pretok energije v ledvicah:

Človek je lahko utrujen od preobilice dela, še bolj pa od nedela. Prav tako lahko občutimo fizično utrujenost ali pa psihično oz. umsko utrujenost. Homo Sapiens je po svoji naravi »misleči človek.« To pomeni, da se s svojo miselno aktivnostjo preveč izčrpava, zaradi česar nastopi utrujenost. Misleči človek nenehno primerja, ocenjuje, obsoja,…  Pretirana miselna aktivnost povzroči različna čustva. Če nam situacije niso všeč, se pojavijo čustva. Lahko smo jezni, užaljeni, razočarani, žalostni,… Gre za energijsko izčrpavanje, ki se nam pojavlja, če imamo veliko negativnih čustev, smo preveč fokusirani (vključeni) v posamezno dejavnost; nas je npr. strah, smo jezni, užaljeni, preveč skrbimo ipd.

Utrujenost je povezana z energijskim balansom, ki ga je posameznik sposoben gojiti oz. vzdrževati. Boljši ko je energijski balans oz. energijska pretočnost po meridianih v telesu, boljše je tudi počutje in tako smo tudi manj utrujeni.

Utrujeni postanemo, ko izgubljamo preveč energije v posamezni situaciji oz. dejavnosti. Zato je potrebno nekaj storiti oziroma ukrepati.

S sproščanjem nad kronično utrujenost

Kronična utrujenost

Kako se lahko premaga kronična utrujenost? Meni najbolj pomaga sprehod in jutranja priprava na dan v naravi. Predvsem pa, ko se sproščam s pomočjo bizinaizi pripomočka za sproščanje (VITO). Gre za audio posnetke, ki jih poslušamo s pomočjo slušalk. Takšno Bizinaizi sproščanje me neverjetno pomirja in mi hkrati pomaga, da prejmem več sveže Energije, ki je še kako pomembna za življenje in delovanje.

Pri utrujenosti tudi pomaga veliko tekočine. Najboljša je voda, ki se jo splača na dan veliko popiti (odrasli človek naj bi spil vsaj liter in pol vode na dan).

Kako se še lahko premaga kronična utrujenost?

Kako se lahko dvignemo iz utrujenosti? Zelo pomaga sprehod in jutranja priprava na dan v naravi.

Eden izmed najboljših receptov proti utrujenosti je zgodnje jutranje vstajanje. Najbolje še pred peto uro. V tem času je še dokaj mirno in energije, ki potisnejo življenje v gibanje, so najmočnejše. Zato je dobro, da smo v tem času zunaj, se sprehajamo ali telovadimo. Na ta način pospešimo cirkulacijo in dotok sveže energije ter odpuščamo staro energijo. Pljuča in srce se odpreta, počutje se zelo izboljša.

Jutranje energije so sveže in najbolj uglašene z naravnim ciklusom živali. Najbolj to lahko opazimo pri ptičkih. Danes so se pasle sredi Tivolija ob teh zgodnjih urah tudi srnice. Tudi menihi že od nekdaj vstajajo zgodaj zjutraj. Srkanje jutranje sveže energije nam pomaga, da dan začnemo bolj aktivni. Tako se po tej jutranji pripravi na dan počutimo bolj sveži, z več energije; energijsko napolnjeni, hitreje nam zraste duh. Vsekakor imamo dober občutek, da smo že veliko naredili, saj smo šli v novi dan z več energije in bolj umirjeni.

Kaj pa nore vaje?

Zelo priporočljive so tudi tako imenovane »Nore vaje oz. Qi gong gibalne vaje«, kjer skačemo in se gibljemo na mestu ter smo popolnoma mehki in brez misli. Celotno telo pretresemo, tako, da vse te gibalne akcije ugodno in zdravilno vplivajo na naše organe in prispevajo k večji vitalnosti in čvrstoti organov in celotnega telesa. Obrnjeni smo proti vzhodu, kjer se še z vzhajanjem sonca posebej dvignejo začetne sveže energije, ki nas popelje v začetek dneva. Da si spremenimo ta bioritem, je potrebno zvečer zgodaj spati in počivati, da potem lahko zgodaj zjutraj vstanemo. Naše počutje je po določenem času dosti boljše in lahkotnejše. Počutimo se bolj sveže ter spočiti.

Bizinaizi energijski trening

Če si zelo utrujen iz kakršnega koli razloga že, in potrebuješ več Energije, se lahko kadarkoli priključiš na Energijski tretma Bizinaizi  https://www.bizinaizi.si/programi-za-posameznike/bizinaizi-energijski-trening/.

Več idej o tej temi lahko prebereš v članku, ki je na povezavi: https://www.bizinaizi.si/utrujenost-kako-jo-premagati/

*odstavek je povzet po spletnem portalu vizita.si