Kako znižati pritisk je med najbolj iskanimi besednimi zvezami v letu 2023

Ob koncu leta radi delamo analize in statistike. Zanimiva mi je bila objava, ki govori o najbolj iskanih besedah in besednih zvezah v letu 2023* . Med njimi je zelo visoko bila rangirana besedna zveza kako znižati pritisk. Očitno imajo ljudje kar veliko težav s tem zato sem se odločil, da o tem napišem nekaj svojih idej in izkušenj.

Kako znižati pritisk I

Uvod

Če želimo izvedeli kako znižati pritisk, moramo najprej pogledati, kaj to sploh je.

Normalni krvni pritisk pri odraslem človeku znaša 120/80 mmHg. Za povišani krvni pritisk šteje, če ima posameznik v daljšem časovnem obdobju pritisk višji od 130/80 mm Hg, po nekaterih virih pa višji od 140/90 mm Hg.

Zanimivo je, da simptomov za povišani krvni pritisk ne opazimo kar tako. Opazimo edino številke na merilniku.

Sicer pa povišani krvni pritik lahko povzroči resne zdravstvene težave, saj vpliva na delovanje pomembnih organov kot so srce (obstaja možnost za srčno kap ali motne v delovanju srca), možgani (obstaja možnost možganske kapi), ledvice (obstaja možnost kroničnega obolenja ledvic) in oči.

Kako znižati pritisk – medicinski pogled

Mnogi ljudje z visokim krvnim tlakom lahko s spremembo življenjskega sloga znižajo krvni tlak na zdravo raven ali ga ohranijo v zdravem razponu.

Strokovnjaki predlagajo naslednje ukrepe:

  • vsaj 150 minutah telesne dejavnosti vsak teden (približno 30 minut na dan, 5 dni na teden);
  • opustitev kajenja;
  • zdrava prehrana, vključno z omejevanjem natrija (soli) in alkohola;
  • ohranjanje zdrave telesne teže;
  • obvladovanje stresa.

Bizinaizi pogled

Filozofija bizinaizi je vedno v iskanju naravnih rešitev s pomočjo energijskega pretoka. Tudi vprašanje kako znižati pritisk lahko obravnavamo s pomočjo teh principov. Reševanje vprašanja lahko razdelimo na dve fazi: kurativa in preventiva.

Kurativa pride v poštev takrat, ko že imamo povišani pritisk. Tukaj poleg običajnih nasvetov (npr. brez alkohola, brez kajenja, čim manj mastne hrane, zdrava telesna teža) lahko dodamo še qigong vaje, ki dokazano prispevajo k znižanju krvnega pritiska (to sta vaji “račka” in “energijsko gibanje”) in energijsko sproščanje.

Kako znižati pritisk II

Preventiva je seveda boljša kot kurativa. Pri tem moramo odpraviti vzroke zaradi katerih postanemo zakrčeni. Tukaj gre za miselne vzorce, ki nas spravljajo v negativna čustvena stanja. Ti miselni vzorci so povezani z našimi vrednotami in prepričanji. Če hočemo odpraviti te vzroke, si moramo vzeti čas. Ker si vzorcev nismo pridelali čez noč, jih tudi ne bomo mogli odpraviti čez noč. Najboljše je, da nam pri tem pomaga nekdo, ki ni čustveno vpleten v situacije. Pri bizinaizi imamo dve obliki pomoči ljudem, ki bi radi postali bolj pozitivni in sproščeni: skupinski energijski tretmaji in individualno svetovanje. Za prvi korak bo dovolj, da opazujemo svoja čustva. Vedno, ko smo v negativnih čustvih (jeza, užaljenost, strah, tesnoba,…) se vprašajmo zakaj se nam je to zgodilo. Lahko da bomo odgovor dobili, lahko pa tudi ne. V tem primeru je najbolje poiskati zunanjo pomoč.

Opomba: poglavji “Uvod” in “Kako znižati  pritisk – medicinski pogled” sta povzeti po članku “High Blood Pressure Symptoms and Causes,” ki ga lahko najdete na tej povezavi.

* podatek je vzet iz spletne strani, ki je na tem naslovu.