Mobing – kako ga preprečiti oziroma obvladati

Mobing – zakaj pišem o njem?

mobing 1

Mobing na delovnem mestu

Slabi odnosi na delovnem mestu so zelo pogosti vzrok za nastanek stresnih situacij, nezadovoljstva pri delu in prepogoste menjave službe. Prejšnji teden sem imel delavnico, katere tema je bil mobing na delovnem mestu. Večina udeležencev je bila iz pravne stroke in so pričakovali, da bodo slišali kaj novega o definiciji in prepoznavanju mobinga ter o tem s kakšnimi pravnimi postopki reševati primere v službi. Ker nisem pravnik, jim teh pričakovanj nisem mogel izpolniti. Veliko pa vem o energijah in udeležencem sem podal nek pogled na mobing, ki ga do sedaj še niso poznali – mobing iz energijskega vidika. Mislim, da je bilo za udeležence to šokantno, dobili pa so nek nov pogled na mobing. Upam, da jim nov pogled pomagal pri delu in da bo v prihodnje takšnih pojavov manj…

Kaj je mobing?

Definicija mobinga

V spletni enciklopediji Wikipedia je mobing definiran kot “tujka za neetično, ponižujočo in sovražno komunikacijo med sodelavci ali med podrejenimi in nadrejenimi v obliki psihičnega nasilja na delovnem mestu, ko oseba ali večja skupina oseb psihično zlorablja posameznika in ga spravlja in ohranja v položaju nemoči. Da lahko psihično nasilje označimo kot mobing se mora vedenje pojavljati daljše časovno obdobje (vsaj 6 mesecev) v pogostih intervalih (vsaj enkrat tedensko). “

Pojavnost mobinga

Raziskave so pokazale, da v EU občuti mobing 5% delavcev. Največ delež mobinga je bil zabeležen na Finskem (17%) in Nizozemskem (12%), najmanjši pa v Italiji in Bolgariji (2%). V Sloveniji naj bi v zadnjih 6 mesecih izkusilo vsaj eno obliko mobinga 10,4% anketiranih (1,5% večkrat tedensko v obdobju 6 mesecev). Mobing izvajajo nadrejeni (81%); sodelavci (33%); podrejeni (14,9%) in stranke (17%).

Pravna ureditev mobinga

Mobing je pravno urejen prek naslednjih aktov:

  • Direktiva Sveta Evrope – 5. člen določa, da je delodajalec dolžan poskrbeti za varnost in zdravje na vseh področjih, ki so v zvezi z delom.
  • Ustava Republike Slovenije – 34. člen »ima vsakdo pravico do osebnega dostojanstva in varnosti«
  • Zakon o delovnih razmerjih – 6.a člen, 41. člen, 44. člen, 45. člen

Mobing iz energijskega stališča

Iz energijskega stališča je mobing energijski napad na drugo osebo. To pomeni, da ena oseba s svojo (večinoma negativno) energijo skuša prodreti v energijsko polje druge osebe. Pri tem ji skuša vsiliti svoja negativna čustva.

Energijski napad v filmu

Najlepše je ta energijski pojav ponazorjen v filmu Celestinska prerokba. Ogled tega filma zelo priporočam. Govori o tem kako je svet, v katerem živimo in ga zaznavama z našimi čutili, v bistvu samo odsev energijskega sveta. Le tega pa z našimi petimi čutili ne zaznavamo. Junaki v filmu raziskujejo kako deluje energijski svet. V sceni iz odlomka John energijsko napade Marjorie s svojim posiljenim načinom, ker bi rad nanjo naredil vtis. Marjorie najprej naredi energijski ščit, da se obvaruje Johnovega napada, nato pa se umakne. Julija dialog opazuje od daleč in po končanem pogovoru Johnu razloži kaj se je dogajalo. Šlo je za energijski napad, ker je John s svojo posiljeno prijaznostjo (zadaj je bila seveda zaljubljenost, oziroma spolna poželjivost) skušal vdreti v energijsko polje Marjorie. Ta je napad zaznala in se ga skušala najprej obvarovati, ker pa je bil napad premočan, se je raje umaknila.

Kako mobing preprečiti?

Energijski napad in zaščita

Mobing lahko najlažje preprečimo tako, da se naučimo energijske zaščite. Pri tem gre za to, da se spravimo v energijsko pretočno stanje, ki nas obda s snopom pozitivne energije (energijski balon). Ta balon nam preprečuje, da bi negativna energia drugega človeka (ali okolice) prišla do nas. V situacijo energijskega napada pridemo velikokrat. Verjetno pa se takšnih situacij sploh ne zavedamo. Sam zaznavam takšne situacije na mestih, kjer je zbranih veliko ljudi (npr. letališča, prireditve, trgovine v času razprodaj, v gneči na cesti, na turističnih točkah,…). V večini primerov je v takšnih situacijah pri ljudeh opazno čustveno stanje (npr. nervoza, evforija, žalost, skrbi, grabežljivost,…), ki povzroči, da od sebe sevajo zelo močno negativno energijo. Več o takšnih situacijah sem pisal v enem od mojih prejšnjih člankov.

mobing - energijski napad

Tehnika Zombi

Najbolj enostaven pripomoček za dosego stanja energijske zaščite je tehnika Zombi, ki jo poučujem tudi na mojih delavnicah. Tehnika Zombi deluje tako, da sprostimo svoj trebuh, ramenski obroč, čeljust in čelo. To so predeli telesa, ki se v primeru stresne situacije najprej zakrčijo. Ko smo sprostili telo, začnemo globoko dihati v trebuh in izklopimo vse misli. Na ta način nas v trenutku preplavi val pozitivne energije, ki odplakne negativno energijo. Hkrati ta val pozitivne energije prepreči, da bi v nas vdrla negativna energija drugih ljudi. Običajno je dovolj, če globoko vdihnemo od tri do pet krat. Za to potrebujemo manj kot minuto časa. Več o tehniki Zombi sem pisal v mojem prejšnjem članku. Seveda pa lahko pridete tudi na kakšnega od bizinaizi dogodkov, kjer boste tehniko preizkusili v praksi.

Mobing in energijska pretočnost

Raziskava, ki sem jo naredil med udeleženci bizinaizi tečaja v uspešnem slovenskem podjetju, je pokazala, da redno prakticiranje energijske pretočnosti s tehnikami bizinaizi pozitivno vpliva na medsebojne odnose. Zanimiv je dejstvo, da na tečaju nismo veliko govorili o medsebojnih odnosih. V glavnem smo se posvečali učenju in prakticiranju sprostitvenih tehnik. SO pa udeleženci opazili, da jih ob rednem prakticiranju sprostitvenih tehnik manj stvari vrže iz tira. Energijska pretočnost je stanje, ko nismo pretirano čustveni in čim bolj brez misli. Takšnega stanja se učimo skozi tehnike sproščanja, ki jih redno prakticiramo tako na tečajih v podjetjih, kot tudi na tečajih odprtega tipa. Torej je pravi recept za življenje brez mobinga prakticiranje energijske pretočnosti…