Slabi odnosi v službi – vedno isti problemi

Slabi odnosi v službi

Zadnjič sem se pogovarjal z osebo, ki mi je pripovedovala o svojih problemih v službi. Že celo življenje jo spremljajo slabi odnosi v službi. Že dvakrat je zamenjala službo in obakrat je čez nekaj časa bila na istem. Poznam celo osebo, ki je v nekem obdobju v šestih letih zamenjala šest služb. Vzrok zamenjave službe so vedno bili slabi odnosi na delovnem mestu. Zanimivo, tudi v šesti službi je prišla v okolje, kjer je bilo večina sodelavcev in nadrejenih nesposobnih bedakov, ki itak ne vedo kaj delajo… Verjetno bi vsak od nas lahko naštel kar nekaj podobnih primerov. Zakaj se to dogaja?

slabi odnosi v službi 1

Človek je bitje, ki je sestavljeno iz materialnega dela in energije. To dejstvo čedalje bolj potrjujejo tudi znanstvena odkritja. Energijskega dela se vse premalo zavedamo, čeprav je verjetno še bolj pomemben od materialnega dela. Situacije, s katerimi se soočamo v materialnem svetu, so odraz energije posameznika. Če je torej nekdo nagnjen k pogostim konfliktom v odnosih z drugimi ljudmi, je to zaradi njegove/njene energije. Podobno kot slabi odnosi na delovnem mestu, je z energijo povezano tudi naše zdravje. Če je nekdo nagnjen k nenehnemu zbolevanju, je to odraz njegove/njene energije. Tudi finančna situacija posameznika je odraz njegove/njene energije. Verjetno poznate ljudi, katerim se spremeni v zlato vse, česar se dotaknejo. In tudi ljudi, ki jim gre narobe vse, česar se lotijo. Zunanje situacije so odraz naše notranjosti.

Najpogostejši vzroki

Po podatkih spletnega portala Chron so najpogostejši vzroki zaradi katerih nastanejo slabi odnosi v službi: slaba komunikacija, osebnostne razlike, različnost vrednot in tekmovalnost.

Slabi odnosi na delovnem mestu in osebna rast

Zakaj se vedno znova srečujemo z istimi situacijami? Naravni zakon vesolja je nenehen napredek. Temu zakonu so seveda podvržena tudi človeška bitja. In situacije s katerimi se srečujemo, so namenjene temu, da sami sebe spoznavamo. Slabi odnosi v službi so priložnost za naš razvoj. Sodelavci in nadrejeni nam kažejo na naše mislene vzorce in poglede. Če nam določene situacije povzročajo težave, je to povezano z določenim miselnim vzorcem, ki ga moramo odpraviti. Miselni vzorci pa so povezani z energijo, ki jo sevamo v okolico. In ta energija pritegne situacije, ki so na isti valovni dolžini…

Ali lahko situacije spremenimo? Lahko. Pod pogojem, da spremenimo svojo energijo. Dokler torej ne spremenimo miselnih vzorcev, ki določajo našo energijsko komponento, se nam bodo ponavljali slabi odnosi na delovnem mestu – ne glede na to kolikokrat zamenjamo službo. Na to nas navaja tudi Einsteinov izrek: Največja neumnost je vedno znova početi iste stvari in pričakovati drugačen rezultat.

Kako se lahko naučimo boljših odnosov?

To je pogosta tema pogovorov na delavnicah Bizinaizi. Pridruži se nam in izvedel boš več.