Sprememba življenja v 22 sekundah

Sprememba življenja – zakaj pa?

Te zanima sprememba življenja? Pridi na delavnico Adijo stres!

Sprememba življenja je korak, ki se ga vsi nekako bojimo. Čeprav vemo, da bi bilo nujno potrebno nekaj narediti, ker tako naprej več ne gre… Vsakodnevne obveznosti, zahteve, stresi in zdravstvene tegobe nas pritiskajo iz vseh strani, mi pa še kar ždimo v tem trpljenju in si ne dovolimo narediti koraka naprej. Vsakodnevna izpostavljenost stresu nas ubija. Nekateri učinki, ki jih v našem telesu povzročijo stresni hormoni, ki jih naše telo proizvaja, če smo pod stalnim stresom*:
– negativne sprememba v možganih (krčenje višjih nevronskih mrež v možganih);
– širjenje nižjih nevronskih mrež v možganih, kar pripelje k negativnemu pogledu na svet;
– šibitev imunskega sistema;
– uničevanje kardiovaskularnega sistema;
– poškodovanje kromosomov (kar pripelje do nastajanja rakavih celic);
– prezgodnje staranje;
– uničevanje možganskih celic.


sprememba življenja

Britanska študija je pokazala, da so le trije od desetih ljudi zadovoljni s svojim življenjem. Najpogostejši dejavniki, ki povzročajo nezadovoljstvo nad življenjem, so: staranje, finančna stabilnost, pomanjkanje energije, prehrana, dolgovi, varnost zaposlitve, znaki staranja (gubice), nezadovoljstvo s svojim telesom, najemnine oziroma krediti za stanovanja, splošna nesreča,…Tak podatek je zelo kritičen, pa vendar so ljudje relativno malo pripravljeni kaj narediti za to. Sprememba življenja se jim zdi preveč naporen proces.

Je sprememba življenja sploh možna?

Koliko časa nam pobere sprememba življenja?

Sprememba življenja je možna. In to v samo 22 sekundah. Te zanima kako? Včeraj sem z udeleženci tečaja bizinaizi naredil eksperiment. Pogovor je tekel o tem, da je treba prakticirati bizinaizi način življenja 24 ur na dan. To ne pomeni, da bomo ves dan samo meditirali, oziroma 24 ur na dan delali neke tehnike sproščanja. Še manj pomeni to, da si glavo obrijemo do golega, zavijemo v oranžne rjuhe in jemo samo še bio oreščke. To pomeni, da se je treba 24 ur na dan zavedati svojega počutja. Srečni in zadovoljni smo lahko samo, če se dobro počutimo.

Kako do dobrega počutja?

Kako pa lahko pridemo do dobrega počutja? Najlažje tako, da obrnemo svoje počutje, ko se slabo počutimo (na primer, ko začutimo jezo, strah, užaljenost ali kakšno drugo negativno čustvo). Udeleženci so rekli, da za to ni časa, saj se vedno vse mudi. In naredili smo eksperiment. Vzel sem štoparico in meril čas, ki je potreben zato, da se nasmehnemo, trikrat globo vdihnemo skozi nos v trebuh in globoko izdihnemo skozi usta. Udeleženci so v povprečju potrebovali 22 sekund in 47 stotink za ta postopek. Zanimivo je, da so se vsi udeleženci eksperimenta po tem postopku počiti bolje. V 22 sekundah se lahko zdi sprememba življenja. Samo redno moramo uporabljati ta enostaven trik. Rekli boste, da je to preveč preprosto, da bi bilo res… Ampak, v naravi so najboljše stvari sila preproste…

* Podatki so povzeti iz članka Stress, the Brain and the Neuroscience of Success, Huffington Post, 6.12.2017