Kaj je timsko delo?

Kaj za tebe pomeni timsko delo? Pri timskem delu razumem, da je udeleženih več ljudi in lahko je timsko delo že samo, če sta udeležena dva. Če jih je več, pa je še toliko bolj pomembna vloga vsakega posameznika. Cilj je, da se opravi neko določeno delo ali izpelje projekt in na koncu mora biti delo opravljeno. Izhajamo iz dejstva, da smo si ljudje po svojem karakterju in naravi različni. Pri tem gre za posamezno delo, ki bi ga naj opravil vsak posameznik. Pri timu je prav, da je določen vodja, ki diktira tempo in način dela ter usklajuje ter koordinira delo. Vsak posameznik opravi svojo nalogo in s tem prispeva svoj delež h končnemu izdelku. Pri tej dejavnosti je zelo pomembna naravnanost in zavzetost ter prispevek vsakega posameznika.

Timsko delo 1

Rezanje in pospravljanje grmičevja

Pred kratkim sem imela zanimivo in zelo prijetno izkušnjo konkretnega timskega dela. Franc je obrezoval grmičke, Francov oče, mama in jaz pa smo pospravljali ostanke in vejevje grmičkov. Pri tem nam je vsem šlo delo zelo hitro od rok. Ni bilo potrebno veliko besed, nismo potrebovali kontrolorja, štoparja, nihče ni hitel, ni bilo zapisnikarja, ni bilo poročanja, ni prihajalo do nesporazumov, ni bilo ogroženosti, nihče se ni nad drugim dvigoval ali se imel za nekaj več in pa tudi ne za nekaj manj, nihče se z nikomer ni primerjal in zelo hitro in dobro smo se organizirali, tako, da je eden imel orodje grablje, drugi vile in tretji kanto za zbiranje ostankov. Nihče se ni ukvarjal s sabo, ampak nam je vsem bilo v interesu, da bo delo čim bolje narejeno. Pri tem nam je vsem bilo v interesu, da čim prej in čim bolje opravimo ureditev grmičkov vsak po svojih najboljših zmožnostih, tako da je na koncu okolica izgledala lepo in urejeno. Vmes se je vsak od nas malo spočil, šel pit vodo (špricar), če je bilo potrebno, je posameznik šel tudi malo počival in se sprostil, nato pa se je priključil skupini nazaj. Pripravljeno smo imeli prikolico, na katero smo polagali in zbirali ostanke, da so se potem odpeljali na bio smetišče.

Timsko delo 2

Timsko delo – kaj je bistvo?

Vsi smo delali z veseljem in delo nam je šlo tekoče od rok. Bi po Bizinaizi lahko rekla, da je med nami tekla zelo dobra in ustvarjalna energija. In veste, kaj je bilo najbolj prijetno od vsega? To, da po dveh urah dela ni bil nobeden od nas utrujen, saj smo delali z energijskim pretokom. 😊 Pri tem je bilo veliko veselja in pozitivne naravnanosti.

Marsikomu se zdi primer, ki sem ga opisala samoumeven, vendar še zdaleč ni vsepovsod tako… Življenje je Energija. Delo je pozitivna ustvarjalna energija, ki jo je potrebno ustvariti. Če želiš prejeti še več Energije in s tem povezanih enostavnih Bizinaizi sporočil, se nam priključi vsak ponedeljek, sredo in/ali petek, da se boš naučil sprostiti in začutiti dobro, prijetno energijo, ki jo boš postopoma prenesel v svoje osebno in poslovno življenje.

Zapisala: Astrid Gider

Ljubljana, 20.6.2023

 

 

 

Več člankov o tem kako se lahko organiziramo bolje: