Dovoli si biti drugačen! Kot Pele.

pele 1

Rad gledam filme, ki mi dajo navdih. Danes sem gledal film Pele: Rojstvo legende, ki je name naredil zelo močan vtis (Pele: Birth of a legend, 2016). Gre za biografijo enega največjih nogometašev vseh časov Edsona Arantesa do Nascimenta, ki ga vsi poznamo pod vzdevkom Pele (leta 1999 ga je Mednarodni olimpijski komite razgalasil za športnika stoletja!). V filmu mimogrede izvemo, da so mu vzdevek Pele nadeli starejši bogatejši fantje v znak zaničevanja…

Gre za resnično zgodbo dečka iz revne brazilske favele, ki je kot najmlajši igralec (imel je 17 let) v zgodovini dosegel gol na finalu svetovnega prvenstva v nogometu. Pa ne enega, dosegel je kar 3 gole!!!

pele 2

Vsekakor priporočam ogled filma, rad bi pa navedel nekaj spoznanj, ki sem jih odnesel od filma.

  1. Dovoli si biti originalen. Fantje iz revnih brazilskih predmestij so se igrali z žogo in na ta način izpiliti obvladovanje žoge do popolnosti. Pri tem so sledili brazilski tradicionalni filozofiji ginga. Trenerji so Peleja hoteli prevzgojiti, da bi igral kultiviran evropski nogomet, vendar ni šlo. Pele je bil preveč originalen in genialen, da bi lahko sledil nekim copy/paste principom. Zakaj si tudi mi ne dovolimo biti originalni in sledimo nekim utečenim, preverjenim principom? Nas je strah biti drugačen? Nas je strah izstopati iz povprečja? A ni življenje sive miške preveč dolgočasno in predvidljivo? Se ti zdi, da ti bo na smrtni postelji žal, da si poskusil iti svojo pot in se ne držati utirjene poti? Osebno mislim, da ne. Originalnost nam lahko da veliko bogatih življenjskih izkušenj. Je pa res, da za originalnost moramo stopiti iz cone udobja in se včasih soočiti tudi z neodobravanjem okolice. Osebno lahko rečem, da sem že od malih nog navajen, da me okolica ima za čudnega. Pa se ne sekiram prav veliko zaradi tega.
  2. Verjemi v svojo pot. Peleja je na njegovi osebni in športni poti spodbujala družina. Še posebej oče ga je spodbujal k temu, da je verjel v svojo pot. Sam je bil tudi odličen igralec nogometa. Ker ni imel dovolj vere, je kariero pustil in se rajši zaposlil kot čistilec. S to izkušnjo je lahko pomagal sinu do močne vere.
  3. Ne moreš uspeti brez podpore. V začetku je mama spodbujala Peleja, da bi šel v šolo in si na ta način ustvaril boljšo prihodnost. Oče pa ga je podpiral pri nogometu. Ko je mama ugotovila, da je nogomet Pelejevo življenje, ga je prav tako podprla. V kritičnih trenutkih je Pele poklical domov in vedno dobil podporo in spodbudo.
  4. Ni zmage brez poraza. Na športni poti je Pele doživel veliko padcev. Velikokrat mu ni šlo vse po načrtih in je že obupaval, a se je vedno pobral. Tako mislim, da se ne smemo bati poraza. Pomembno je le, da se iz porazov učimo in da se iz njih poberemo. Pravzaprav nas porazi bolj bogatijo, kot zmage.
  5. Vaja dela mojstra. Pele je bil nogometni genij. Vendar do tega ni prišel kar čez noč in brez truda. S fanti v faveli so (se) veliko igrali z žogo iz cunj, potem je z očetom vadil nogometne tehnike s sadeži manga. Nenazadnje je kot profesionalni igralec vadil še pozno v noč, ko so ostali igralci že spali.
  6. Delaj tisto, kar te veseli. Pele ni bil samo profesionalni nogometaš, ampak je nogomet bil njegovo življenje. Najrajši na svetu se je igral z žogo. Če delaš tisto, kar te veseli, tega ne moreš delati slabo. Torej bodo ljudje s tvojim ndelom zadovoljni, pa tudi tebi bo to prinašalo zadovoljstvo. Kaj je lepšega kot uživati v delu. Pravzaprav to potem ni več delo…
  7. Igraj se. Pred odločilno finalno tekmo na svetovnem prvenstvu leta 1958 v Stockholmu je Pele svoje soigralce navdahnil z igro z žogo, kot so to počeli v favelah. Ko je to vedel trener, je igralcem dal napotek, ki se mi je vtisnil globoko v spomin: “Ne vem, če bomo s Švedi zmagali, ampak pokazali jim bomo lepo igro.”

Ogled filma zelo priporočam in vesel bom tvojih komentarjev. Mogoče pa lahko po ogledu filma dodaš še kakšen uvid k mojemu seznamu…

Za debato o filmu me lahko kontaktiraš.

Sicer pa bizinaizi deluje v smeri svetovanja izjemnim posameznikom. Nadvih lahko najdeš v njihovih pričevanjih na tej povezavi.

pele 3