Sproščenost s pomočjo energijskega treninga

Sproščenost je umetnost

Večja sproščenost v vsakdanjem življenju je najbolj pogosti učinek, ki ga opazijo udeleženci programov bizinaizi. To je pokazala anketa, ki smo jo izvedli med udeleženci treh različnih programov bizinaizi na treh različnih lokacijah.


Sproščenost - moški (600x400)

Zakaj energijski trening bizinaizi vpliva na večjo sproščenost? Dejstvo je, da večina ljudi današnjega časa živi v krču. Zakrčenost telesa nastane zaradi vsakodnevnega stresa, ki smo mu izpostavljeni.

Verjetno že imate izkušnjo, ko vas je nenadoma nekaj prestrašilo. V takšnih primerih je prvi odziv telesa, da se zakrči. Mišice v napetem stanju so pripravljene na napad (oziroma obrambo). Poleg zakrčenosti mišic panični napad spremljajo še simptomi kot so povečani utrip srca, tresenje, sproščanje adrenalina, občutek slabosti,…

Dandanes ljudje zelo pogosto doživljajo “panične napade,” čeprav se tega niti ne zavedajo. Vsakodnevno doživljamo situacije, v katerih telo reagira podobno kot pri paničnem napadu: zahtevni sestanki, javni nastopi, soočanje s kritiko nadrejenih, konflikti s partnerji, sodelavci, otroci, prometni zamaški,… Ker se takšna stanja ponavljajo vsakodnevno, se telo sčasoma zakrči. Na zunaj se to odraža v povečanem krvnem tlaku, zaprtosti, glavobolih, bolečinah v hrbtu,…

Sproščenost iz energijskega stališča

Iz energijskega stališča zakrčenost telesa pomeni, da zaustavimo pretok energije. Ta blokada je lahko kratkotrajna ali dolgotrajana, deluje lahko na določeni del telesa ali kar na večji del telesa. Prekinjen ali moten energijski tok v telesu lahko na dolgi rok privede do resnih zdravstvenih težav, zato je sproščenost zelo pomembna.

Pri energijski vadbi in sproščanju se učimo dosegati sproščenost v telesu, kar takoj privede do boljšega počutja. Dolgoročno sproščenost privede do boljše energijske pretočnosti telesa, kar pomeni boljše počutje, krepitev imunskega sistema, izboljšanje zdravstvenega stanja in psiho-fizičnih sposobnosti.

Sproščenost vsak dan

Če hočemo izboljšati kvaliteto življenja, se moramo naučiti vzdrževati sproščenost v vsakdanu. To lahko dosežemo tako, da poskrbimo za energijsko pretočnost (redno izvajamo qigong vaje), hkrati pa poskušamo odpraviti vzroke za zakrčenost (t.i. energijske blokade).

Nekaj idej:
1. Pomagamo si lahko s pripomočkom za sproščanje VITO.

2. Za dolgoročno doseganje večje sproščenosti pa je priporočljivo odpraviti energijske blokade s pomočjo energijskega coaching bizinaizi.

3. Enostavna vaja za boljšo sproščenost je tresenje drevesa (glej video spodaj).