Pomladna utrujenost – kako jo premagati?

Pomladna utrujenost je pogosta težava sodobnega človeka

Pomladna utrujenost 1

Pomladna utrujenost je pogosta nadloga v pomladnih mesecih. Spletni portal viva.si navaja, da po nekaterih ocenah pomladna utrujenost prizadene polovico ljudi. Pogosteje so prizadete ženske in tisti ljudje, ki so že sicer občutljivi na vremenske spremembe.

Zakaj nastane pomladna utrujenost?

Pomladna utrujenost nastane na prehodu med zimo in pomladjo. Najpogostejša je zgodaj spomladi. Obstajajo različne teorije o tem, zakaj in kako nastane. Pomlad je čas prebujanja, ko se v naravi začne nov življenjski ciklus. Ni torej naključje, da se največ ljudi zaljubi spomladi. ☺ Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je letni čas pomladi povezan s povečanim delovanjem energije na jetra in mehur. Ta dva organa sta povezana z odstranjevanjem strupenih snovi iz telesa. Naravni ciklus je takšen, da je pomlad čas za prečiščevanje – izločanje strupenih snovi iz telesa in izločanje negativnih čustev iz duše. Negativna čustva, ki so povezana z jetri in mehurjem, so: jeza, užaljenost, napadalnost, razočaranje in razdražljivost. Ta čustva se najpogosteje pojavljajo pri ljudeh, ki jih prizadene pomladna utrujenost.

Pomladna utrujenost 2

 

Kaj narediti, da nas pomladna utrujenost ne bo prizadela?

Obstaja veliko možnosti, s pomočjo katerih lahko omilimo ali celo odpravimo pomladno utrujenost.

Hrana

1. Ker je pomladni čas namenjen prečiščevanju telesa, poskušajmo s svojo prehrano čim bolj podpreti ta naravni proces. Priporočljivo je uživanje čim bolj sveže hrane, ki je je v pomladnem času čedalje več (npr. regrat, čemaž, beluši,…). Če se le da, se izogibajmo predelani in konzervirani hrani (ki je itak mrtva).
2. V pomladnem času razstrupljanja omejimo vnos strupenih snovi v telo. Priporočljivo je omejiti uživanje nezdravih snovi, kot so alkohol, nikotin, kofein, beli sladkor, umetna sladila, umetni dodatki prehrani,… Sam že nekaj let v postnem času iz jedilnika umaknem vse sladice – pomaga pri razvoju telesa in duha ☺.
3. Pijmo čim več vode, da bodo naša jetra in mehur lažje odplaknila nezaželene snovi iz telesa.
4. Če se odločamo za post, je pomlad najbolj primeren čas za to. Zanimivo, da že od nekdaj postni čas v krščanskem svetu traja od pepelnične srede (dan po pustnem torku) do velike noči.

Gibanje

5. Čim več se gibljimo v naravi. Sonce blagodejno vpliva na naše počutje in sproža v našem telesu naravne procese, v katerih se tvorijo vitamini, ki vplivajo na naše dobro počutje in zdravje. Pri tem je treba paziti, da ne pretiravamo s fizičnimi športnimi aktivnostmi. Če pretiravamo, se lahko energijsko izčrpavamo, namesto, da bi se regenerirali.

Pomladna utrujenost 3

Čiščenje

6. Očistimo svoja stanovanja. Naše prababice so vedno pred veliko nočjo opravile generalno čiščenje hiš – kot zunanji izraz pomladnega čiščenja.
7. Očistimo svoja čustva. Če nas kakšna čustvena stvar obremenjuje (npr. zamere, užaljenosti,…), jih poskušajmo spustiti in se na ta način očistiti tudi od znotraj. V Prekmurju je ponekod še danes v navadi t.i. “velika spoved.” Gre za navado, da ljudje v postnem času gredo v cerkev k spovedi, kjer se očistijo nepotreben navlake v svoji duši. Očiščenje duše lahko opravimo tudi sami. Če tega nismo sposobni, se lahko pogovorimo s svetovalcem – eCOACHING.

Pozitivnost

8. Trenirajmo pozitivno naravnanost v življenju in s tem izničimo morebitne vplive negativnih čustev, ki so povezana s čiščenjem organov. Verjetno se boste strinjali z mano, da je v toplem sončnem vremenu veliko lažje trenirati pozitivno naravnanost, kot v turobnih, temnih zimskih dneh…
9. Naredimo nekaj zase. Lahko na primer obiščete kakšen program bizinaizi, ki vam bo pomagal k boljšemu psiho-fizičnem počutju.

Upam, da vam bodo nasveti pomagali k lažjemu obvladovanju pomladne utrujenosti in da boste v čim bolj uživali v pomladi. 🙂