Pomanjkanje energije je lahko resen problem


Pomanjkanje energije 1

Pomanjkanje energije je pogost pojav

Pomanjkanje energije je pogosti spremljevalec sodobnega človeka. Odraža se v utrujenosti, zaspanosti, neučinkovitosti pri fizičnem ali umskem delu, nezmožnosti koncentracije, pomanjkanju volje,… Ljudje, ki čutijo pomanjkanje energije, si pomagajo na različne načine. Ste danes že slišali koga, ki bi rekel: “Nujno potrebujem skodelico kave.” Spletna stran Business Insider navaja zanimivo dejstvo, da je kava druga najpomembnejša surovina na svetu (prva je seveda nafta). Vendar pa kava ni edini način, s katerim si ljudje pomagajo, ko se pojavi pomanjkanje energije. V zadnjih letih so na pohodu energijske pijače, ki “delajo čudeže.” Na spletu sem zasledil zanimiv podatek o obsegu prodaje energijskih pijač v ZDA. Le-ta v zadnjih letih skokovito narašča in že v nekaj letih bo dohitela obseg prodaje kave.

pomanjkanje energije 2
Vir: Seeking Alpha

 

Kaj narediti, ko opazimo pomanjkanje energije?

Zavedati se moramo, da sta pitje kave ali energijskih pijač le kratkoročni rešitvi, ki med drugim tudi nista najbolj zdravi. ☹

pomanjkanje energije 3

Narediti je potrebno nekaj za našo energijo in to na vseh nivojih človeškega bitja: telo, čustva, energija in duša.

Zdrave navade

– Vzemimo si dovolj časa za spanje (vsaj 6 ur na dan). Zelo pomembno je spanje pred polnočjo, prav tako pa tudi zgodnje vstajanje. Sam spim med 22:00 in 4:00.
– Izogibanje slabim življenjskim navadam (npr. kajenje, alkohol, droge, ponočevanje, nezdrava ali težka hrana, fizično izčrpavanje). Zanimivo je to, da nekateri ljudje za več energije poskušajo s fizično vadbo, vendar pa se s pretiravanjem lahko s tem samo še dodatno izčrpavajo.
– Zdrav zajtrk, čas za kosilo, ne jesti pozno zvečer. Že včasih je veljajo pravilo, da naj bi jedli zajtrk kot kralj, kosilo kot cesar in večerjo kot berač. Naši pradedi so znali živeti veliko bolj naravno. ☺
– Skrb za gibanje. Vsaj 3 krat na teden si vzemimo čas za telesne aktivnosti, po možnosti v naravi.

Energijska pretočnost

– Med dnevom si vzemimo krajše odmore za regeneracijo. Sam to imenujem či pavza (či je kitajsko ime za življenjsko energijo). Po pravici moram povedati, da občudujem kadilce, saj si večkrat na dan dovolijo vzeli nekaj minut samo zase (in za hranjenje raka… ☺). Odmore za regeneracijo lahko naredimo tako, da naredimo kakšno qi gong vajo in se na kratko sprostimo. Na pripomočku VITO je na primer posnetek, ki traja 6 minut (kolikor traja kajenje ene cigarete).
– Poskrbimo za energijsko pretočnost telesa. To lahko naredimo z vajami, ki spodbujajo pretočnost energije po telesu.

O ostalih treh nivojih pa kdaj drugič…