Pomanjkanje časa ali zakaj ima dan samo 24 ur

Pomanjkanje časa je pogost pojav

Svet se vrti čedalje hitreje in lahko bi rekli, da zahteve sodobne družbe včasih postanejo prav »nehumane.« Velikokrat se zgodi, da ljudje ne zmorejo opraviti vsega, kar od njih zahteva okolica, družba ali oni sami. Pomanjkanje časa vodi v stres in lahko zelo negativno vpliva na človekovo zdravje, medsebojne odnose in učinkovitost pri delu. Izpostavljenost stresu v daljšem časovnem obdobju se odraža v različnih simptomih kot so: bolečine v križu, nespečnost, nemir, glavobol, živčnost, nervoza,…

Po podatkih revije Entrepreneur kar 92% ljudi ne doseže svojih dolgoročnih ciljev zaradi “pomanjkanja časa.”

Pomanjkanje časa 1

Postavite si prioritete

Pomanjkanje časa velikokrat nastopi zato, ker smo slabo organizirani. Pomagajo lahko zelo enostavni prijemi. V glavi ali na papirju (oziroma kakšnem elektronskem pripomočku) si naredimo seznam stvari, ki jih moramo opraviti. Pri tem pa pozabimo na prioritete. Vsem aktivnostim iz seznama dodelimo enako prioriteto. In pri opravljanju aktivnosti delamo vse po vrsti, ne glede na to ali je zadeva prioritetna ali ne. Najenostavneje lahko prioriteto aktivnostim postavimo tako, da se vprašamo: »Ali me ta aktivnost pelje proti mojemu življenjskemu cilju?« (ali celo »Ali bo ta stvar pomembna na moji smrtni postelji?«) Če si postavimo takšna vprašanja, bomo hitro ugotovili, da nekaterim stvarem dajemo preveč pomembnosti (npr. gledanje televizije kar tja v en dan, pretirana skrb za čistočo stanovanja, pregledovanje elektronske pošte ali objav na facebooku na vsakih 15 minut,…).

Sprostite se

Pomanjkanje časa lahko nastopi zato, ker sami sebi ustvarjamo pritiske. Najpomembnejše iz vidika filozofije bizinaizi je, da vsako stvar delamo v sproščenem stanju. To pomeni, da bomo lahko zadevo opravili veliko hitreje in učinkoviteje, kot sicer. Pa še negativne energije ne bomo stresali naokoli (in z njo zastrupljali najprej sebe). Pri tem nam lahko pomaga enostaven trik. Sprostimo se, preden začnemo opravljati kakšno delo. Sproščanje je lahko daljše formalno (npr. s pomočjo pripomočka VITO) ali neformalno kratko (npr. trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo) – odvisno od tega koliko časa imamo na razpolago. Poskusite torej pred kakšno aktivnostjo (npr. pisanje poročila, sestanek,…) trikrat globoko vdihniti in izdihniti. Pri tem lahko celo zaprete oči, da res popolnoma izklopite in se napolnite s svežo energijo. Vaja vam ne bo vzela pol minute. V tem času pa se verjetno ne bo porušil svet. Ali pač?