Celoletni dopust – realnost ali iluzija?

Kaj je to celoletni dopust?

V poslovnem svetu, še posebej v akademskih vodah, v razvitem svetu je običajno, da ljudje občasno vzamejo celoletni dopust oziroma t.i. sabbatical. Tehnološka velikana Google in Intel imata različne programe, ki omogočajo zaposlenim, da si odpočijejo. Intel ima pravilo, da zaposleni dobijo vsako sedmo leto dodatna dva meseca dopusta (poleg rednega dopusta). Prosti čas naj bi bil namenjen počitku, razmisleku, poglabljanju vase in osebnemu razvoju. Beseda sabbatical izhaja iz izraza sabbath, ki je večkrat omenjen v Svetem pismu in pomeni počitek. Že pri ustvarjanju sveta je Bog delal šest dni, sedmi dan pa počival (npr. 1 Mz 2,2). Še celo polja naj bi vsako sedmo leto počivala, da si zemlja odpočije (3 Mz 25,4). Sliši se zelo lepo, vendar je resničnost večine ljudi današnjega časa precej drugačna…

 

Ljudje pri delu izgubljamo energijo

Kronična izčrpanost je zelo pogosti pojav v sodobnem času. Nastane zato, ker ljudje večinoma živimo tako, da se energijsko izčrpavamo. Zaradi tega se tudi staramo. Tipični nivoji energije človeka so prikazani na sliki 1 spodaj. Nivo energije niha v obliki žage na dnevnem tedenskem in letnem nivoju. Na dnevnem nivoju se čez dan  izčrpavamo, nato si ponoči odpočijemo. Podobno se energijsko napolnimo (če se sploh 😀) med vikendom oziroma v času dopusta. Dejstvo je, da vsako energijsko polnjenje ima določeni rok trajanja. Čez določeni čas smo ponovno izčrpani. Delujemo torej podobno kot baterija v mobilnem telefonu ali akumulator v avtomobilu. Sčasoma se naša energijska kapaciteta zmanjšuje…

Slika 1

Priključimo se na omrežje

Če hočemo, da se nam energijska kapaciteta ne bo zmanjševala, bi se morali naučiti živeti tako, da bo amplituda žage manjša. To pomeni, da se bo tudi povprečna energijska kapaciteta zmanjševala počasneje (glej sliko 2 spodaj). V prenesenem pomenu to pomeni, da ne delujemo na baterijo (ki se polni in prazni in s tem izgublja kapaciteto), ampak na elektriko (poenostavljeno povedano, je aparat prek priključka za elektriko priključen na neizčrpen vir energije).

Slika 2

Je dopust lahko učinkovit?

Po nekaterih raziskavah naj bi učinek dopusta trajal le nekaj dni, vendar največ dva tedna – pa še to velja le za ljudi, ki so se na dopustu počutili “zelo sproščeno.” Med dopustom seveda lahko nastane tudi stresLjudje, ki na dopustu doživljajo stres, ne morejo od dopusta pričakovati kakšnega učinka. Zanimivo je dejstvo, da več zadovoljstva kot sam dopust ljudem prinese planiranje in pričakovanje dopusta. Po končanem dopustu pa učinek hitro upade in ljudje se vrnejo v stare tirnice. To se da razložiti tako, da v času priprav na dopust ne predvidevamo vseh zapletov in stvari s katerimi mogoče ne bi bili zadovoljni. To pomeni, da se pripravljamo na dogodek, katerega se veselimo in ob tem oddajamo pozitivno vibracijo. Pozitivno pričakovanje pa v nas spodbuja pozitivne občutke, ki spodbujajo pozitivno vibracijo. Skratka, počutimo se dobro, pa tudi energijsko smo bolj pretočni. Med pričakovanjem dopusta smo tako v pozitivni spirali. Ravno zato veliko raziskav v zaključku priporoča, da za večji učinek načrtujemo dopust večkrat na leto za krajši čas.

Najboljša varianta je celoletni dopust

Postavlja se vprašanje kako doseči to, da bomo konstantno priklopljeni na neizčrpen vir energije. To pomeni, da amplituda naših nihanj ne bo tako velika. In tudi energijska kapaciteta nam ne bo upadala tako hitro (glej sliko 2). To lahko naredimo tako, da se naučimo živeti in delati v energijskem pretoku. Na ta način se ne bomo izčrpavali in polnili z visoko amplitudo, kot je to prikazano na sliki 1, ampak bo stanje naše energije podobno stanju, kot je na sliki 2. Obstaja več tehnik, s pomočjo katerih lahko dosežemo stanje energijske pretočnosti skozi ves dan. V tem članku bom opisal najenostavnejšo – či pavzo.

Či pavza

Iskreno moram povedati, da občudujem kadilce, čeprav mi cigaretni dim smrdi in je škodljiv ☠. Vem tudi, da je kajenje škodljiva razvada šibkih ljudi. Pri kadilcih občudujem njihovo konsistentnost pri tem, da si dovolijo večkrat na dan vzeti nekaj minut samo zase. In to brez slabe vesti. Med svojo čik pavzo. Če hočemo doseči celoletni dopust, se moramo od kadilcev naučiti vzeti si či pavzo. Prav ste prebrali, napisal sem či pavza in ne čik pavza. Či (tudi qi ali chi) je kitajski izraz, ki pomeni življenjsko energijo.

Kako naredimo či pavzo

Najlažje naredimo či pavzo (ne čik pavzo 🙂 ) tako, da si vzamemo nekaj minut. Običajno ne potrebujemo več kot 5 minut. V tem času prostimo svoje telo, zapremo oči in popolnoma spustimo svoje misli. Če se kakšna misel pojavi, se z njo ne ukvarjamo, ampak jo pustimo, da gre mimo. Dihamo počasi in globoko. Ko dobimo dovolj prakse, se lahko na ta način večkrat na dan napolnimo s svežo energijo. Če nam od začetka ne gre dobro od rok, si lahko pomagamo s pripomočkom (VITO). Lahko naredimo tudi kakšno sprostitveno qigong vajo, ki se jo učimo na programih bizinaizi.

Zombi

Ena od najenostavnejših sprostitvenih tehnik je tehnika Zombi. Z njo si lahko pričaramo celoletni dopust vsak dan. Pomembno je le, da jo vztrajno ponavljamo in redno uporabljamo. Deluje tako, da sprostimo svoj trebuh, ramenski obroč, čeljust in čelo. To so predeli telesa, ki se v primeru stresne situacije najprej zakrčijo. Pri prakticiranju vaje globoko dihamo v trebuh in izklopimo misli. Na ta način nas v trenutku preplavi val pozitivne energije, ki odplakne negativno energijo, hkrati pa prepreči, da bi v nas vdrla negativna energija drugih ljudi. Običajno je dovolj, če globoko vdihnemo od tri do pet krat. Za to potrebujemo manj kot minuto časa.