Konflikt hoče odgovor na vprašanje “kdo ima prav?”

Kaj je to konflikt?

Konflikt 1

Pred kratkim sem bil priča konfliktu med dvema osebama. Zanimivo mi je bilo opazovati odziv ene in druge osebe. Ko sem se pogovarjal s prvo osebo sem slišal eno zgodbo, druga oseba mi je povedala popolnoma drugačno zgodbo. Imel sem občutek, kot da osebi ne govorita o istem dogodku. Če je neka stvar za eno osebo bila bela, je za drugo osebo bila črna… Ker sam nisem bi osebno v konflikt vključen, sem imel veliko bolj objektivno sliko situacije, kot vpleteni osebi 🙂 Moram povedati, da mi je bilo prav zabavno opazovati celotno zgodbo. Vsaka oseba me je na svoj način hotela prepričati, da je njen pogled pravilen (in edini objektiven). Vedno je konflikt povezan z negativnimi čustvi, ki v ljudeh sprožijo negativno energijo, ki jo sevajo od sebe in na ta način zastrupljajo sebe in okolico.

Konflikt in energija

Lahko bi rekli, da je konflikt kopičenje negativne energije med dvema ali več osebami.  V zgornjem primeru je seveda šlo za klasičen konflikt, ki sam po sebi ni ne vem kako nevaren. Lahko pa preraste v zelo grozečo nevarnost, če ga ne znamo pravilno reševati.  Pri konfliktih pogosto opažamo učinek snežne kepe. Nekdo nam nekaj pove, kar mi razumemo popolnoma drugače, kot je ta oseba mislila. V nas se sproži nek miselni tok, ki poveže vse pretekle dogodke, ki smo jih imeli s to osebo. V spomin se nam hitro prikličejo podobni dogodki, ki v nas spodbudijo razmišljanje, da je ta oseba res hudobna do nas, ali da nas ne mara, ali da nas sovraži. V resnici pa mi z našimi premlevanjem istih misli ustvarimo veliko količino negativne energije, ki jo seveda čuti tudi tista druga oseba, in se v skladu z njo odziva.

Kakšne posledice lahko ima konflikt?

To pomeni, da bomo mi dobili še več primerov “neprimernega” obnašanja te osebe. Kaj hitro ugotovimo, da smo se znašli v spirali negativne energije, ki nas dela živčne, napete, nervozne in negativno nastrojene. Velika količina nakopičene negativne energije zelo slabo vpliva na nas in okolico. Skratka, miselni tok nas pelje v trpljenje. Ne boste verjeli, ampak zaradi podobnih situacij nastanejo celo vojne! Ker se nam te zadeve pogosto dogajajo, sem se odločil, da napišem članek o tem kako rešiti konflikt. Da bomo lahko začeli razmišljati o tem, kako konflikt rešiti, moramo najprej razumeti, kako nastane.

Zakaj nastane konflikt?

Konflikt nastane zaradi različnih pogledov in interesov. Gre torej za čisto subjektivno zadevo, saj različni ljudje na stvari gledamo različno. Kdo ima torej prav? Odgovor je enostaven. Tisti, ki ob konfliktu čuti notranjo svobodo. To pomeni, da ni v negativnih čustvih (jeza, razočaranje,…), od sebe pa oddaja pozitivno energijo. V mojem prejšnjem prispevku si lahko preberete kako tečaji bizinaizi vplivajo na medsebojne odnose. Lahko boste spoznali tudi različne tehnike, ki nam pomagajo pri tem, da raztopimo negativna čustva, ki nastanejo v trenutku, ko obnašanje neke osebe ni skladno s tistim, kar mi mislimo, da je prav (naš subjektivni pogled).

 

Kako rešiti konflikt?

Korak 1

Prvi korak do rešitve konflikta je ta, da se zavemo, da gre različnost v pogledih in ne za sovražnost med dvema osebama. Različnost pogledov je popolnoma normalna stvar, saj smo si ljudje zelo različni. Ločiti torej moramo problem od človeka. Pa še to: za konflikt sta vedno potrebna vsaj dva. Če smo prišli v konflikt z nekom, pomeni da smo tudi samo krivi zanj… Lahko se vprašamo kakšno energijo sevamo od sebe, da smo se znašli v konfliktu. Prva pomoč v situacijah, ko postanemo močno čustveni, je tehnika Zombi. Ta nam lahko pomaga pri hitrem sproščanju napetosti in energijskih zastojev, ki nastanejo v primeru močnih čustvenih stanj. Vprašamo se lahko tudi na katero našo resnico (prepričanje, vrednoto) je pritisnila dana situacija ali oseba…

Korak 2

Drugi korak je, da pogledamo objektivna dejstva. Objektivno dejstvo je lahko nekaj o čemer se ne moremo kregati. Če zunaj sije sonce, pač sije sonce in s tem se obe vpleteni strani morata strinjati… 🙂 Če pa je nekomu vroče, drugega pa zebe, je to subjektivna stvar. Vendar lahko kljub temu pogledamo na termometer in odčitamo natančno temperaturo, tudi to je objektivna stvar. Objektivna dejstva so stvari, ki jih lahko izrazimo s številko, na primer: temperatura, število prisotnih ljudi na sestanku, število minut zamude, izgubljeni dobiček, število evidentiranih napak,…

Korak 3

Tretji korak je, da si določimo skupni cilj. Dve osebi, ki sta v konfliktu, lahko vedno najdeta skupni cilj. Če ne drugega je skupni cilj lahko to, da se bosta lahko brez zadrege pogledala v oči… 🙂 Dve osebi, ki imata skupni cilj, nista več sovražnika, ampak zaveznika na poti k skupnemu cilju. Skupni cilj nas povezuje in motivira k temu, da začnemo iskati rešitve.

Korak 4

Četrti korak je, da osebi navedeta možne scenarije za dosego skupnega cilja. Navedemo karkoli nam pride na misel, kar bi lahko pripeljalo do tega, da je skupen cilj dosežen. Pri tem sodelujeta obe strani z namenom ohranitve dobrega odnosa. Navedemo tudi stvari, ki se nam na prvi pogled zdijo nemogoče. Takšne “nore” ideje namreč lahko vodijo do kvalitetnih idej, ki nas bodo pripeljale k želenemu cilju.

Korak 5

V petem koraku se pogajamo in izmed navedenih možnih rešitev izberemo eno, dve ali kombinacijo rešitev, ki je sprejemljiva za obe strani. Pomembno je, da iščemo win-win rešitev. To pomeni, da obe strani nekaj pridobita (in po možnosti čim manj izgubita). Nikakor pa ni sprejemljiva rešitev win-lose, kar pomeni, da ena stran samo pridobi, druga pa samo izgubi. Dolgoročno to ne more ohranjati dobrega odnosa.

Fotografije v članku so nastale med mojim nedavnim potovanjem po jugu Italije. Se vam zdi, da so osebe na slikah v konfliktu 🙂 ?