Vzroki za stres – kateri so in kako jih odpraviti?

vito-banner

Kateri so glavni vzroki za stres?

Na spletu lahko najdemo veliko različnih objav, ki raziskujejo kaj so glavni vzroki za stres. Naj jih naštejem nekaj. Po podatkih raziskave Stress in America, ki jo izvaja organizacija American Psychological Association (APA), so štirje glavni vzroki za stres: denar (po mnenju 64% sodelujočih v raziskavi leta 2014), delo (60% odgovorov v letu 2014), družina (47% odgovorov v letu 2014) in skrb za zdravje (46% odgovorov v letu 2014). Na spodnji sliki so podani rezultati raziskave za obdobje od leta 2007 do 2014.

Glavni vzroki za stres v obdobju 2007 - 2014 (Vir: American Psychological Association)

Glavni vzroki za stres v obdobju 2007 – 2014 (Vir: American Psychological Association)

Na spletni strani WEbMD lahko zasledimo podatek, da več kot polovica Američanov pride v konflikt z bližnjimi zaradi stresa. Več kot 70% Američanov pa občuti fizične in čustvene simptome stresa.

Članek na spletni strani navaja, da so glavni vzroki za stres povezani z delovnim mestom (nezadovoljstvo pri delu, preveč odgovornosti in prevelik obseg dela, predolgi delovni čas, slabo vodenje, delo v nevarnih pogojih, javno nastopanje,…) in odnosi v zasebnem življenju (smrt bližnjih, ločitev, izguba službe, povečane finančne obveznosti, poroka, selitev, čustvene težave, skrb za ostarele,… ).

Na spletni strani Livestrong lahko zasledimo članek v katerem so našteti glavni vzroki za stres: delo, odnosi, spremembe v življenju, okolje in misli posameznika. Raziskava Univerze Cambridge ugotavlja, da so glavni vzroki za stres na delovnem mestu dolgi delovni čas, varnost zaposlitve, odnosi med zaposlenimi ter pomanjkljive informacije in delovna sredstva.

Če bi torej potegnili skupni imenovalec vseh omenjenih raziskav (na spletu je še veliko drugih objav na temo stresa), bi lahko ugotovili, da se glavni vzroki za stres nanašajo na delovno mesto in odnose med ljudmi (tako na delu kot tudi v zasebnem življenju).

Kako se lahko odpravijo vzroki za stres?

Ko enkrat vemo kaj so glavni vzroki za stres, se lahko lotimo odpravljanja le-teh. Ker je stres pojav, ki nastane skozi daljše časovno obdobje, ne moremo pričakovati rezultatov čez noč. Učinkovito obvladovanje stresa vključuje kratkoročne in dolgoročne strategije.

Adijo stres

Kratkoročne strategije obvladovanja stresa vključujejo razne vaje in tehnike, ki nam pomagajo k boljšemu počutju po tem, ko je stres že nastal. S takšnimi pristopi si lahko pomagamo pri lajšanju simptomov stresa. Gre za vaje, ki izboljšujejo energijsko pretočnost telesa in nam pomagajo sprostiti napetosti, ki pri stresu nastanejo. Na Kitajskem se te vaje imenujejo qigong. Gre za enostavne vaje, ki jih lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli. Primerne so za vse starosti in oba spola.

Če hočemo stres zmanjšati na dolgi rok, moramo spremeniti svoj način delovanja.

Ugotoviti je potrebno kateri miselni vzorci (lahko bi rekli tudi pogledi, prepričanja ali vrednote) nam povzročajo stresne odzive v različnih življenjskih situacijah in jih nato postopoma spremeniti. Pri tem je priporočljivo, da nam nekdo pomaga. Neodvisna oseba lahko namreč na situacije pogleda veliko bolj neobremenjeno in na ta način ugotovi kateri miselni vzorci so vzroki za stres.

vito-banner