Akademija za osebno in poslovno rast
031 313 032 | info@bizinaizi.si

Prepir je trčenje dveh egov

Piranski zaliv 12.12.2015 (600x338)

Lep decemberski popoldan je. Od piranske cerkve sv. Jurija gledam proti Savudriji. Sonce počasi zahaja za oblaki, izpod oblakov pa se vidi le njegov odsev v morju. Kako veličasten prizor!

Nehote se mi porodi vprašanje: “Kje je meja?” Ampak, ko pogledam na morsko gladino, vidim, da se odsev sonca vidi po celotni površini Piranskega zaliva. To mi da misliti. Sonce in morje se ne zmenita za mejo in peripetije okoli nje. Morje je napolnjevalo Piranski zaliv in na njega je sijalo sonce preden so nastale države. Prav tako bo še dolgo potem, ko bodo države razpadle. Zakaj se torej prepiramo okoli neke zadeve, ki je veliko starejša kot so naša življenja in naše države? In tudi prerasla bo vse to (verjamem, da tudi našo civilizacijo). Zanima me ali ribe opazijo mejo in se kregajo okoli nje. Tiste, ki so prišle na svet v bližini Savudrije, bi morale ostati v hrvaških teritorialnih vodah (kjerkoli že to je). Ribe, ki izhajajo iz bližine Pirana ali Portoroža, bi pa morale ostati v slovenskih teritorialnih vodah (kjerkoli že to je). Verjamem, da se ribe za to ne zmenijo in brezskrbno plavajo po celotnem Piranskem zalivu, dokler ne končajo v kakšni mreži ali na trnku.

Zanimivo je, kako smo ljudje domišljavi. Domišljamo si namreč, da je nekaj naše. Čeprav nismo imeli nič pri nastanku te stvari. Pa tudi zapustili jo bomo tukaj ob našem odhodu v druge dimenzije… In vendar je prepir zadeva, s katero se vsakodnevno srečujemo in veliko ljudi spravlja v stres.

Prepir 12.12.2015 (600x338)

Kako nastane prepir in kako ga obvladati

Prepir nastane, ko dva ega trčita med seboj. Dva človeka (ali več ljudi) naletita na situacijo, o kateri imata različni mnenji. Mnenje vsakega od njiju je subjektivno, čeprav tega nobeden od vpletenih ne vidi tako. Prepir nastane zato, ker vsak od vpletenih zagovarja svojo resnico. To lahko vodi v hujše konflikte, ki lahko pripeljejo tudi do vonj. Na osebnem nivoju pa se takšne zadeve velikokrat končajo na sodiščih…

Kako lahko najlažje obvladamo prepir? Prvi korak je, da se vprašam katero svojo resnico zagovarjam. Drugi korak je, da se vprašam ali je to  absolutna resnica, ali le moj subjektivni pogled na situacijo. Tretji korak je, da se poskušam postaviti v vlogo osebe, s katero imam prepir. Ko bomo naredili te tri korake, nam bo situacija postala precej bolj jasna. Včasih je koristno, da nam pri tem pomaga tretja oseba (npr. v obliki coachinga), ki ni čustveno vpletena v situacijo (na situacijo gleda bolj neobremenjeneo in s tem bolj objektivno).

Dolgoročno lahko živimo v sožitju z drugimi ljudmi, če se naučimo spuščati ego. To pomeni, da ob vsaki situaciji, ko nastane prepir, preverimo svoja prepričanja, ki so nas pripeljala v prepir. Bolj ko bomo spuščali svoja prepričanja, ki v nas povzročijo negativna čustva (npr. jezo, sovraštvo, zavist,…), bolj bomo svobodni in lažje bomo šli skozi življenje…

Zakaj ne bi uživati lepot, ki so nam bile podarjene na tem svetu?

Mogoče pa bi lahko bila dobra zaobljuba ob novem letu, da se bomo trudili spoznavati svoj ego in ga spuščati…

Programi bizinaizi

Spremljajte nas

Bizinaizi E-novice