Akademija za osebno in poslovno rast
031 313 032 | info@bizinaizi.si

Mobing

Mobing – zakaj pišem o njem?

Mobing na delovnem mestu

Slabi odnosi na delovnem mestu so zelo pogosti vzrok za nastanek stresnih situacij, nezadovoljstva pri delu in prepogoste menjave službe. Prejšnji teden sem imel delavnico, katere tema je bil mobing na delovnem mestu. Večina udeležencev je bila iz pravne stroke in so pričakovali, da bodo slišali kaj novega o definiciji in prepoznavanju mobinga ter o tem s kakšnimi pravnimi postopki reševati primere v službi. Ker nisem pravnik, jim teh pričakovanj nisem mogel izpolniti. Veliko pa vem o energijah in udeležencem sem podal nek pogled na mobing, ki ga do sedaj še niso poznali – mobing iz energijskega vidika. Mislim, da je bilo za udeležence to šokantno, dobili pa so nek nov pogled na mobing. Upam, da jim nov pogled pomagal pri delu in da bo v prihodnje takšnih pojavov manj…

Kaj je mobing?

V spletni enciklopediji Wikipedia je mobing definiran kot “tujka za neetično, ponižujočo in sovražno komunikacijo med sodelavci ali med podrejenimi in nadrejenimi v obliki psihičnega nasilja na delovnem mestu, ko oseba ali večja skupina oseb psihično zlorablja posameznika in ga spravlja in ohranja v položaju nemoči.” Iz energijskega stališča je mobing energijski napad na drugo osebo. Najlepše je ta energijski pojav ponazorjen v filmu Celestinska prerokba (mimogrede, ogled tega filma zelo priporočam). V sceni iz odlomka John energijsko napade Marjorie s svojim posiljenim načinom, ker bi rad nanjo naredil vtis. Marjorie najprej naredi energijski ščit, da se obvaruje Johnovega napada, nato pa se umakne. Julija dialog opazuje od daleč in po končanem pogovoru Johnu razloži kaj se je dogajalo.

Kako mobing preprečiti?

Mobing lahko najlažje preprečimo tako, da se naučimo energijske zaščite. Pri tem gre za to, da se spravimo v energijsko pretočno stanje, ki nas obda s snopom pozitivne energije (energijski balon), ki preprečuje, da bi negativna energia drugega človeka (ali okolice) prišla do nas. Najbolj enostaven pripomoček za dosego takšnega stanja je tehnika Zombi, ki jo poučujem na mojih delavnicah.

Tehnika Zombi deluje tako, da sprostimo svoj trebuh, ramenski obroč, čeljust in čelo (to so predeli telesa, ki se v primeru stresne situacije najprej zakrčijo), globoko dihamo v trebuh in izklopimo misli. Na ta način nas v trenutku preplavi val pozitivne energije, ki odplakne negativno energijo, hkrati pa prepreči, da bi v nas vdrla negativna energija drugih ljudi. Običajno je dovolj, če globoko vdihnemo od tri do pet krat. Za to potrebujemo manj kot minuto časa. Več o tehniki Zombi sem pisal v mojem prejšnjem članku. Seveda pa lahko pridete tudi na kakšnega od bizinaizi dogodkov, kjer boste tehniko preizkusili v praksi.

Raziskava, ki sem jo naredil med udeleženci bizinaizi tečaja, je pokazala, da redno prakticiranje energijske pretočnosti s tehnikami bizinaizi pozitivno vpliva na medsebojne odnose- Torej je pravi recept za življenje brez mobinga prakticiranje energijske pretočnosti…

Programi bizinaizi

Spremljajte nas

Bizinaizi E-novice