Akademija za osebno in poslovno rast
031 313 032 | info@bizinaizi.si

Konflikt hoče odgovor na vprašanje “kdo ima prav?”

Kaj je to konflikt?

Pred kratkim sem bil priča konfliktu med dvema osebama. Zanimivo mi je bilo opazovati odziv ene in druge osebe. Ko sem se pogovarjal s prvo osebo sem slišal zgodbo, druga oseba mi je povedala popolnoma drugačno zgodbo. Imel sem občutek, kot da osebi ne govorita o istem dogodku. Če je neka stvar za eno osebo bila bela, je za drugo osebo bila črna… 🙂 Vsaka oseba me je na svoj način hotela prepričati, da je njen pogled pravilen (in edini objektiven). Šlo je seveda za klasičen konflikt. Kako torej takšen konflikt rešiti? Najprej moramo razumeti zakaj nastane konflikt. Konflikt nastane zaradi različnih pogledov in interesov. Gre torej za čisto subjektivno zadevo, saj različni ljudje na stvari gledamo različno. Kdo ima torej prav? Odgovor je enostaven. Tisti, ki ob konfliktu čuti notranjo svobodo. To pomeni, da ni v negativnih čustvih (jeza, razočaranje,…). V mojem prejšnjem prispevku si lahko preberete kako tečaji bizinaizi vplivajo na medsebojne odnose.

 

Kako rešiti konflikt?

Prvi korak do rešitve konflikta je ta, da se zavemo, da gre različnost v pogledih in ne za sovražnost med dvema osebama. Različnost pogledov je popolnoma normalna stvar, saj smo si ljudje zelo različni. Ločiti torej moramo problem od človeka. Pa še to: za konflikt sta vedno potrebna vsaj dva. Če smo prišli v konflikt z nekom, pomeni da smo tudi samo krivi zanj… Lahko se vprašamo kakšno energijo sevamo od sebe, da smo se znašli v konfliktu. Vprašamo se lahko tudi na katero našo resnico (prepričanje, vrednoto) je pritisnila dana situacija ali oseba…

Drugi korak je, da pogledamo objektivna dejstva. Objektivno dejstvo je lahko nekaj o čemer se ne moremo kregati. Če zunaj sije sonce, pač sije sonce in s tem se obe vpleteni strani morata strinjati… 🙂 Če pa je nekomu vroče, drugega pa zebe, je to subjektivna stvar. Vendar lahko kljub temu pogledamo na termometer in odčitamo natančno temperaturo, tudi to je objektivna stvar.

Tretji korak je, da si določimo skupni cilj. Dve osebi, ki sta v konfliktu, lahko vedno najdeta skupni cilj. Če ne drugega je skupni cilj lahko to, da se bosta lahko brez zadrege pogledala v oči… 🙂 Dve osebi, ki imata skupni cilj, nista več sovražnika, ampak zaveznika na poti k skupnemu cilju.

Četrti korak je, da osebi navedeta možne scenarije za dosego skupnega cilja. Navedemo karkoli nam pride na misel, kar bi lahko pripeljalo do tega, da je skupen cilj dosežen. Pri tem sodelujeta obe strani z namenom ohranitve dobrega odnosa.

V petem koraku se pogajamo in izmed navedenih možnih rešitev izberemo eno, dve ali kombinacijo rešitev, ki je sprejemljiva za obe strani. Pomembno je, da iščemo win-win rešitev. To pomeni, da obe strani nekaj pridobita (in po možnosti čim manj izgubita). Nikakor pa ni sprejemljiva rešitev win-lose, kar pomeni, da ena stran samo pridobi, druga pa samo izgubi. Dolgoročno to ne more ohranjati dobrega odnosa.

Fotografije v članku so nastale med mojim nedavnim potovanjem po jugu Italije. Se vam zdi, da so osebe na slikah v konfliktu?

Programi bizinaizi

Spremljajte nas

Bizinaizi E-novice