Akademija za osebno in poslovno rast
031 313 032 | info@bizinaizi.si

Kaj nas lahko nauči Tina Maze?

Tina Maze

Čeprav nisem nek hud športni navdušenec (na kavču), že kar nekaj časa bežno spremljam fenomen imenovan Tina Maze. Vsekakor je njena športna kariera vredna vsega spoštovanja. Njeni športni dosežki so res izjemni, ne samo v slovenskem ampak celo v svetovnem merilu. Za njene šprtne dosežke lahko rečem le: “Kapo dol!”

Moje današnje razmišljanje pa ni namenjeno razpravi o njenih športnih dosežkih (priznam, neprimerno lažje je “zmagati” v udobnem naslonjaču pred televizorjem, kot na športnem terenu). Zgodbo bi rad osvetlil iz energijske plati. Povedati moram, da sem jo resno začel spremljati v sezoni 2011/12, še bolj pa v rekordni sezoni 2012/13. Prav užival sem ob gledanju njenih voženj, ker se nisem mogel načuditi kako je lahko ob tako mehki vožnji tako hitra. Med vožnjo je bila hkrati mehka in čvrsta. Že med samo vožnjo se je videlo, da bo na cilju med najhitrejšimi. In užitek jo je bilo gledati. Zanimive so bile tudi njene izjave o tem kako uživa v smučanju…

Že v lanski, še bolj pa v letošni sezoni, pa se je začela Tina Maze kazati v drugačni luči. Smučati je začela veliko bolj na trdo, na silo. Zavoji so postajali vse bolj robati in počasnejši. Med gledanjem njenih voženj sem postajal (tako kot verjetno še marsikdo) negotov. Vožnje niso bile tako mehke in rezultati so postajali slabši kot nekoč… V cilju je postajala Tina Maze čedalje bolj utrujena, vidno je kazala izčrpanost. Tudi njene izjave so nakazovale neko trdoto. Najbolj markantni izjavi sta se mi zdeli ob koncu sezone, ki jo je zaključila na (priznam, fenomenalnem) drugem mestu:

– Tina Maze: “Ne vem, ali je v meni še dovolj goriva.

– Andrea Massi: “A v tem trenutku se lahko pohvalim in rečem, da je ta gospodična po velikem globusu, 13 kolajnah na velikih tekmovanjih in drugih uspehih še vedno zdrava. To je naša največja zmaga.

Kaj se torej lahko iz tega naučimo?

1. Delovanje iz sebe se na dolgi rok ne obnese. Vso dogajanje v lanski in letošnji sezoni nakazujejo na to, da se je Tina zelo izčrpavala. Takšno stanje dolgoročno zagotovo ni vzdržno, saj lahko privede do izgorelosti oziroma celo do bolezni. Primer takšnega izčršavanja smo lahko opazovali pred leti pri Janici Kostelić (ki je danes vse prej kot zdrava).

2. Če hočemo dolgoročno funkcionirati učinkovito in uravnoteženo, se moramo naučiti živeti tako, da se ne izčrpavamo. Preprečiti je potrebno izčrpanost. To pomeni, da nam življenjska energija ne odteka, ampak da se znamo sproti polniti s svežo življenjsko energijo.

3. Tudi na mehki način se da marsikaj doseči. Rekordna sezona 2012/13 je pokazala, da se da na “mehki a čvrsti” način (lahko bi rekli bizinaizi) biti uspešen. Pri tem lahko celo uživamo in se ne izčrpavamo.

Kako torej biti dolgoročno zadovoljen, zdrav in hkrati učinkovit? Tako, da se naučimo živeti bizinaizi…

Tini še enkrat izkrekam iskerene čestitke za fenomenalne rezultate, ki jih je dosegla kot športnica – in zahvalo za to, da smo se lahko iz tega vsi nekaj naučili…

( Foto: Daniel Huerlimann-BEELDE / Shutterstock.com )

Programi bizinaizi

Spremljajte nas

Bizinaizi E-novice