Izčrpanost lahko premagamo z enostavnimi vajami či gong

Izčrpanost je pri zaposlenih ljudeh današnjega časa zelo pogost pojav

Izčrpanost 1

 

Velikokrat se nam zgodi, da smo brez energije. Čeprav spimo celo noč, smo čez dan utrujeni in zaspani. Čutimo izčrpanost in najraje bi kar prespali cel dan. Običajno je takšno stanje povezano tudi s pomanjaknjem motivacije za delo in lahko vodi v lažje ali težje oblike depresivnega stanja. Do pomanjkanja energije lahko pride tudi, če smo sicer v dobri telesni kondiciji. Pri takšnem stanju gre za energijsko iztrošenost (izčrpanost), ki lahko vodi v izgorelost, oziroma “burn out sindrom.” Glavni vzrok za energijsko iztrošenost (izčrpanost) je v večini primerov v tem, da »izhajamo preveč iz sebe.« To pomeni, da za dosego svojih ciljev preveč porabljamo sebe. Vse želimo imeti pod kontrolo, nič ne smemo prepustiti naklučju, poskrbeti moramo za vsak najmanjši detajl, ne moremo si oddahniti dokler ni vse tako kot mora biti, misli se nam podijo po glavi kot zmešane,…

Vadba či gong za več energije

Či gong (tudi qi gong, chi gong, chi kung) so starodavne kitajske vaje za krepitev življenjske energije. Po doktrini tradicionalne kitajske medicine (TCM, TKM) ima vsako živo bitje neko življenjsko energijo (či). Človeško telo je prepredeno z energijskimi potmi (meridiani), po katerih se pretaka življenjska energija (či). Meridiani so povezani z notranjimi organi (želodec, jetra, ledvice, vranica,…). Če energija teče po meridianih nemoteno, je telo v energijskem ravnotežju in človek se počuti zdravo in zadovoljno. Če zaradi različnih vzrokov (npr. močna čustvena stanja, stres,…) pride do energijskega neravnotežja v telesu, se človek počuti utrujeno in brez energije (nastopi izčrpanost, iztrošenost, kronična utrujenost, ali celo izgorelost). Za ponovno vzpostavitev dobrega počutja, moramo vzpostaviti energijsko ravnotežje. Vaje či gong nam lahko pri tem pomagajo.

Enostavna či gong vaja za več energije

Chen Chi QigongAktivacija čija (Chen Chi) je zelo enostavna in učinkovita energijska či gong vaja za stimualcijo pretoka življenjske energije po telesu. Energijsko ravnotežje v telesu pomeni boljše počutje in boljše zdravstveno stanje. Vadba lahko poveča umske sposobnosti posameznika. Vaja je še posebej primerna za ljudi, ki veliko sedijo za računalnikom in pogosto čutijo izčrpanost. Drža telesa za računalnikom je prisilna in običajno se pojavijo bolečine v hrbtu ali bolečine v križu. S pomočjo vaje aktivacija čija lahko izboljšamo držo telesa. Za izvajanje vaje se postavimo v izhodiščni položaj: noge so skupaj, trup je zravnan, medenica je rahlo pomaknjena naprej, kolena s rahlo pokrčena, vrh glave je pomaknjen navzgor, brada je rahlo pomaknjena navznoter, roke prosto visijo ob telesu. Teža telesa je enakomerno razporejena na obe nogi. Gledamo naravnost nato narahlo zapremo oči. Izegnemo prste na rokah, tako da dlani kažejo proti telesu. Dvignemo roke, tako da tvorijo s telesom kot 45 stopinj. Prste na rokah obrnemo v zapestju navzgor, tako da so zapestja napeta. Ramenske lopatice pomikamo diagonalno navzgor in skupaj. V predelu hrbta med ramenskimi lopaticami moramo začutiti zategovanje. Nato lopatice sprostimo, da se pomaknejo navzdol in narazen, v predelu hrbta med lopaticami čutimo sprostitev. Zategovanje in sproščanje ponavljamo vsaj 3 minute, lahko pa tudi dalj. Na začetku se bo zgodilo, da bomo v predelu med loapticami čutili pekočo bolečino. To je znak, da vajo delamo pravilno. Ko bomo z vajo zaključili, bomo čutili zelo prijeten občutek sproščenosti v hrbtu.

Kratek test za stres vam lahko pomaga bolje razumeti vzroke zaradi katerih nastane izčrpanost.

vito-banner