Akademija za osebno in poslovno rast
031 313 032 | info@bizinaizi.si

Celoletni dopust – realnost ali iluzija?


Celoletni dopust?

Kaj je to celoletni dopust?

V poslovnem svetu, še posebej v akademskih vodah, v razvitem svetu je običajno, da ljudje občasno vzamejo celoletni dopust oziroma t.i. sabbatical. Tehnološka velikana Google in Intel imata različne programe, ki omogočajo zaposlenim, da si odpočijejo. Intel ima pravilo, da zaposleni dobijo vsako sedmo leto dodatna dva meseca dopusta (poleg rednega dopusta). Prosti čas naj bi bil namenjen počitku, razmisleku, poglabljanju vase in osebnemu razvoju. Beseda sabbatical izhaja iz izraza sabbath, ki je večkrat omenjen v Svetem pismu in pomeni počitek. Že pri ustvarjanju sveta je Bog delal šest dni, sedmi dan pa počival (npr. 1 Mz 2,2). Še celo polja naj bi vsako sedmo leto počivala, da si zemlja odpočije (3 Mz 25,4). Sliši se zelo lepo, vendar je resničnost večine ljudi današnjega časa precej drugačna…

 

Ljudje pri delu izgubljamo energijo

Kronična izčrpanost je zelo pogosti pojav v sodobnem času. Nastane zato, ker ljudje večinoma živimo tako, da se energijsko izčrpavamo. Zaradi tega se tudi staramo. Tipični nivoji energije človeka so prikazani na sliki 1 spodaj. Nivo energije niha v obliki žage na dnevnem tedenskem in letnem nivoju. Na dnevnem nivoju se čez dan  izčrpavamo, nato si ponoči odpočijemo. Podobno se energijsko napolnimo (če se sploh 😀) med vikendom oziroma v času dopusta. Dejstvo je, da vsako energijsko polnjenje ima določeni rok trajanja. Čez določeni čas smo ponovno izčrpani. Podobno kot baterija v telefonu, se sčasoma naša energijska kapaciteta zmanjšuje…

Slika 1

Če hočemo, da se nam energijska kapaciteta ne bo zmanjševala, bi se morali naučiti živeti tako, da bo amplituda žage manjša. To pomeni, da se bo tudi povprečna energijska kapaciteta zmanjševala počasneje (glej sliko 2 spodaj). V prenesenem pomenu to pomeni, da ne delujemo na baterijo (ki se polni in prazni in s tem izgublja kapaciteto), ampak na elektriko (poenostavljeno povedano, je aparat prek priključka za elektriko priključen na neizčrpen vir energije).

Slika 2

Kako doseči celoletni dopust?

Postavlja se vprašanje kako doseči to, da bomo konstantno priklopljeni na neizčrpen vir energije. To lahko naredimo tako, da se naučimo živeti in delati v energijskem pretoku. Na ta način se ne bomo izčrpavali in polnili z visoko amplitudo, kot je to prikazano na sliki 1, ampak bo stanje naše energije podobno stanju, kot je na sliki 2. Obstaja več tehnik, s pomočjo katerih lahko dosežemo stanje energijske pretočnosti skozi ves dan. V tem članku bom opisal najenostavnejšo – či pavzo.

Či pavza

Iskreno moram povedati, da občudujem kadilce, čeprav mi cigaretni dim smrdi in je škodljiv ☠. Vem tudi, da je kajenje škodljiva razvada šibkih ljudi. Pri kadilcih občudujem njihovo konsistentnost pri tem, da si dovolijo večkrat na dan vzeti nekaj minut samo zase. Med svojo čik pavzo. Če hočemo doseči celoletni dopust, se moramo od kadilcev naučiti vzeti si či pavzo. Prav ste prebrali, napisal sem či pavza in ne čik pavza. Či je kitajski izraz, ki pomeni življenjsko energijo. Najlažje naredimo či pavzo tako, da si vzamemo nekaj minut, sprostimo svoje telo, zapremo oči in popolnoma spustimo svoje misli. Če se kakšna misel pojavi, se z njo ne ukvarjamo, ampak jo pustimo, da gre mimo. Dihamo počasi in globoko. Ko dobimo dovolj prakse, se lahko na ta način večkrat na dan napolnimo s svežo energijo. Če nam od začetka ne gre dobro od rok, si lahko pomagamo s pripomočkom (VITO).

Ob koncu poletja se bomo učili tehnik, s pomočjo katerih si lahko pričaramo dopust celo leto. Kliknite za več informacij.

Programi bizinaizi

Spremljajte nas

Bizinaizi E-novice