Akademija za osebno in poslovno rast
031 313 032 | info@bizinaizi.si

Bolečine v vratu so pogosta nadloga

Bolečine v vratu nastanejo zaradi sodobnega načina življenja

Bolečine v vratu so (še ena) nadloga, ki nastane zaradi sodobnega načina življenja. Po podatkih Mayo Clinics so bolečine v vratu četrti najpogostejši vzrok za bolniške odsotnosti, na leto pa jih doživi več kot 30 odstotkov ljudi. Bolečine v vratu pogosteje doletijo odrasle kot otroke. Zanimivo, ženske so bolj ogrožene kot moški.

Med vzroke za bolečine v vratu lahko naštejemo veliko dejavnikov: dolgotrajno sedenje za računalnikom, dolgotrajno ponavljanje istih gibov, nepravilna telesna vadba, avtomobilske (ali druge) nezgode, nezgode pri športu, nepravilna telesna drža, stres, nepravilen položaj glave med spanjem,… Iz naštetega lahko hitro ugotovimo, da je večina naštetih dejavnikov povezanih s sodobnim načinom življenja. Zanimivo je dejstvo, da relativno malo študij med dejavnike za nastanek bolečin v vratu prišteva čustvene obremenitve. Po mojem osebnem mnenju (in lastnih izkušnjah 🙂 ) je prav ta dejavnik najbolj pomemben. Če dalj časa na naš vrat in hrbet nalagamo potlačena negativna čustva (npr. skrbi, negotovosti, strahove,…), se to pozna na energijski pretočnosti v predelu vratu in ramenskega obroča. Nastanejo energijske blokade, ki se odražajo v bolečinah. Povem lahko, da vsi ljudje, ki pridejo k meni na tečaj ali individualno svetovanje, imajo težave z zakrčenostjo v predelu vratu in ramen.

Kako lahko odpravimo bolečine v vratu

Na spletu boste našli veliko nasvetov o tem kako odpraviti bolečine v vratu: nabaviti si morate nov vzglavnik (verjetno veste kdo zagovarja to idejo), pomagajo razne maže (tudi za ta nasvet verjetno veste, na katerem zelniku je zrastel), celo temna čokolada naj bi pomagala, pomagajo masaže, vroči obkladki,… V nadaljevanju bom naštel tri ideje, ki sem jih sam preizkusil. Ker v njih verjamem, jih priporočam tudi svojim strankam.

Energijske vaje

Energijske vaje izboljšujejo energijsko pretočnost v telesu in na ta na odpravljajo bolečine na telesnem nivoju. Energijska vaja za večjo pretočnost v vratnem predelu hrbtenice se imenuje “Žerjavov vrat.” Pri vaji je zelo pomembno, da dela praktično celo telo. Še posebej bodite pozorni na gibanje v predelu medenice. To in še druge vaje se lahko naučite na osnovnem qigong tečaju bizinaizi.

Energijsko sproščanje

Bolečine v vratu so povezane z napetostmi in zakrčenosti v predelu vratu in ramen. Energijsko sproščanje je namenjeno doseganju stanja brez misli. Na ta način se telo sprosti, negativna čustva popustijo in hitro se lahko napolnimo s svežo energijo, ki raztopi energijske blokade v celem telesu (ne samo v predelu vratu). Energijsko sproščanje odpravlja bolečine na nivoju energije. Pomembno je, da tehniko uporabljamo vsak dan (idealno trikrat na dan po 10 do 15 minut). Tudi to tehniko se učimo v okviru osnovnega qigong tečaja bizinaizi. Tehniko pa lahko prakticira tudi vsak sam, še najlažje s pomočjo pripomočka za obvladovanje stresa VITO.

Opuščanje nezdravih miselnih vzorcev

Prevelika količina nakopičenih negativnih čustev povzroči zakrčenost v predelu vratu in ramen. Če hočemo dolgoročno odpraviti bolečine v vratu, moramo odpraviti vzroke zanje. To pa so naša omejujoča prepričanja oziroma nezdravi miselni vzorci (eni temu pravijo tudi referenčni okvir, ego). Gre za odpravo bolečin na nivoju informacij (duše). Ti naši pogledi povzročijo, da ob določenih situacijah postanemo negativni. Negativna čustva, ki ob tem nastanejo, povzročijo zakrčenost. Če opazujemo svoje počutje, bomo hitro ugotovili, kdaj postanemo negativni. Takrat je verjetno neka situacija trčila ob kakšen naš pogled (prepričanje) in odzvali smo se z negativnim čustvom. Sami lahko z opazovanjem preprečimo in spremenimo poglede do določene mere. Za globlje razumevanje naših nezdravih miselnih vzorcev pa se je dobro posvetovati z neodvisno osebo – energijskim svetovalcem. To lahko opravimo v okviru skupinskega ali individualnega coachinga.

 

 

 

Programi bizinaizi

Spremljajte nas

Bizinaizi E-novice